24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai căutate ţări de românii care vor să muncească în străinătate sunt Olanda, Germania, Franţa și Belgia
Cele mai căutate ţări de românii care vor să muncească în străinătate sunt Olanda, Germania, Franţa și Belgia

După o perioadă extrem de dificilă cauzată de pandemia de COVID-19, deşi piaţa muncii din România este în căutare de angajaţi, românii au început din nou să caute locuri de muncă în străinătate, mai atractive din punct de vedere salarial. Cele mai căutate destinaţii sunt în continuare, în ordinea preferinţelor: Olanda, Germania, Franţa, Belgia.
Totuşi, românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate pot deveni vulnerabili în demersul lor şi pot ajunge în situaţii cu consecinţe negative asupra siguranţei şi integrităţii lor, situaţii de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă.
„Cel mai sigur este ca românii să apeleze la o agenţie de recrutare acreditată, este simplu şi nu îi costă nimic”, a declarat Ovidiu Neculaescu, senior recruiter la All EU Recruitment.
Pentru ca totul să fie legal şi fără riscuri, românii trebuie urmeze câţiva paşi:
- Să verifice dacă agenţia este autorizată de ITM pentru desfăşurarea activităţii de plasare a forţei de muncă accesând website-ul ITM din localitatea unde îşi are sediul agenţia. De exemplu: https://www.inspectiamuncii.ro/web/itm-galati/societati-plasare-forta-de-munca-in-strainatate. Autorizaţia vine la pachet cu obligaţii. Agenţiile de plasare a forţei de muncă trebuie să respecte Legea nr. 156/2000, cu modificările ulterioare, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Legea impune agenţiilor o serie de obligaţii tocmai pentru a elimina riscurile menţionate mai sus. Neîndeplinirea acestor obligaţii aduce, în consecinţă, sancţiuni dure.
- Să furnizeze agenţiei un CV detaliat cu toate informaţiile privind experienţa profesională, scrisori de recomandare de la foşti angajatori, certificate de calificare, autorizări şi/sau orice alte informaţii/documente relevante.
- Să îşi dea acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
- Să încheie cu agenţia un contract de mediere. Modelul acestui contract este stabilit prin lege şi poate fi verificat tot pe website-ul ITM.
- Să primească de la agenţie o ofertă fermă cu toate informaţiile privind locul de muncă, salariul, programul de lucru etc.
- Să primească informaţii privind documentele necesare, condiţiile speciale de intrare în statul de destinaţie, regulile speciale care trebuie respectate, în condiţiile existenţei unui risc epidemiologic.
- Să primească de la agenţie contractul de muncă tradus în limba română.
„Este foarte important ca românii să ştie că este interzisă prin lege interpunerea de intermediari între agenţie, persoana mediată şi angajatorul străin. De asemenea, este interzisă perceperea de comisioane, tarife sau orice taxe de la candidaţi”, a mai spus Ovidiu Neculaescu.


Articole înrudite