Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a prelungit până pe data de 12 aprilie 2013 termenul acordat României pentru elaborarea unei noi legi privind restituirea bunurilor confiscate în perioada comunistă, s-a aflat marţi de pe lângă Curtea de la Strasbourg - transmite AFP.
„Termenul limită, care era 12 iulie 2012, a fost amânat până la 12 aprilie 2013”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al instanţei paneuropene, precizând că decizia a fost luată la 5 iunie. Această prelungire „are un caracter excepţional”, a subliniat totuşi purtătorul de cuvânt, şi guvernul român „este obligat să informeze Curtea la fiecare trei luni cu privire la progresul” înregistrat în acest dosar.
Totodată, a fost amânată până la 12 aprilie 2013 şi examinarea celor 2.400 de plângeri înaintate CEDO pe această temă.
Bucureştiul a solicitat această prelungire la 24 aprilie, estimând că apropierea alegerilor locale şi parlamentare va face aproape imposibilă respectarea termenului impus.
Guvernul român a pregătit un proiect de lege ce prevede acordarea de despăgubiri proprietarilor spoliaţi de autorităţile comuniste, echivalente cu cel mult 15% din valoarea bunurilor confiscate, compensaţiile urmând să fie plătite eşalonat într-o perioadă de 10-12 ani, restituirea bunurilor în natură fiind exclusă.
Dar, confruntat cu numeroase critici, guvernul de centru-dreapta a amânat la 18 aprilie adoptarea legii, solicitând o dezbatere publică pe marginea acestui subiect. Câteva zile mai târziu, Executivul a căzut în urma unei moţiuni de cenzură şi a fost înlocuit de o coaliţie de centru-stânga care a preferat să nu adopte legea înaintea alegerilor legislative din toamnă, notează AFP.
Până acum legea prevedea restituirea în natură acolo unde acest lucru este posibil sau plata a 100% din valoarea reală a bunului, chiar dacă în realitate ea era aplicată în mod diferenţiat, conducând la inegalităţi de tratament denunţate de CEDO.
Confruntată cu o avalanşă de plângeri, Curtea dăduse Bucureştiului termen până în iulie pentru a găsi o soluţie.
România este una dintre ultimele ţări din Europa de Est care încă nu a rezolvat, la 22 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, problema despăgubirii proprietarilor ale căror bunuri au fost confiscate în perioada comunistă, scrie în încheiere AFP.