Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti la 2,6%, de la 2,4% cât estima în luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmând să fie condus de exporturi şi de redresarea cererii pe plan intern.
De altfel, România şi Polonia sunt singurele ţări pentru care instituţia financiară internaţională a revizuit în sus prognozele de creştere. În cazul Poloniei, BERD estimează un avans de 2,8%, faţă de 2,7% cât prognoza la începutul acestui an.
Pentru anul viitor, BERD estimează un avans al PIB de 2,8% atât în cazul României cât şi în cel al Poloniei.
„Activitatea economică în România s-a îmbunătăţit în 2013 peste aşteptările pieţei. PIB-ul a crescut cu 3,5% datorită performanţelor solide la export şi a recoltei agricole foarte bune. Inflaţia a revenit la ţinta Băncii Centrale de 2-4% şi recent a scăzut sub 2%. Performanţa fiscală a fost, de asemenea, bună iar ţara a ieşit din procedura de deficit excesiv în 2013. Totuşi, nivelul ridicat al creditelor neperformante (peste 20% din totalul împrumuturilor), continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră şi sporirea incertitudinilor în ţara vecină Ucraina ar putea afecta perspectivele de creştere pe termen scurt”, se arată în raportul BERD.
Instituţia financiară internaţională a redus la jumătate prognoza de creştere din acest an pentru regiunea sa de acţiune, de la 2,7% la 1,4%.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.
Miercuri, a început la Varşovia reuniunea anuală a BERD pe fondul celei mai grave crize dintre Est şi Vest după terminarea Războiului Rece în urmă cu 25 de ani.