24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Austriecii spun că fac tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România
Austriecii spun că fac tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer luptă împotriva tăierilor ilegale printr-un plan de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului şi face tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România, în ciuda faptului că nu efectuează operaţiuni de exploatare forestieră, precizează compania, într-un comunicat de presă.
"Holzindustrie Schweighofer face tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România, în ciuda faptului că nu efectuează operaţiuni de exploatare forestieră, ci cumpără lemn de la furnizori care acţionează în conformitate cu legislaţia din România. În contextul recentului anunţ venit din zona de retail referitor la respectul faţă de mediu, Holzindustrie Schweighofer îşi reiterează angajamentul faţă de aprovizionarea sustenabilă şi transparentă. Holzindustrie Schweighofer a prezentat şi implementează planul de acţiuni pentru activităţile sale din România. Aprovizionarea sustenabilă şi transparentă este unul dintre principiile fundamentale ale Holzindustrie Schweighofer", notează sursa citată.
În acelaşi timp, compania austriacă subliniază că un dialog constructiv cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu alte părţi interesate rămâne principalul obiectiv al Holzindustrie Schweighofer.
"Măsurile pe care le implementăm depăşesc cerinţele legale. Spre exemplu, inovăm în sfera sistemelor de urmărire prin GPS, implementând în prezent TimFlow, un sistem mult superior cerinţelor legale. Aceasta este doar una dintre măsurile prin care luptăm împotriva tăierilor ilegale", susţine Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer România.
Organizaţia internaţională Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, în data de 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activişti din trei ţări (Germania, Austria şi România) au înmânat o petiţie semnată de peste 250.000 de cetăţeni directorilor FSC.
În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condiţiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.
De asemenea, retailerul de bricolaj Hornbach a precizat, la finele anului trecut, că încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, începând cu luna ianuarie 2017, în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales deja un furnizor nou.
La rândul său, Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanţi retaileri de bricolaj la nivel mondial şi unul din liderii pieţei de bricolaj din România, a anunţat, miercuri, întreruperea colaborărilor cu companiile care nu deţin certificările de sustenabilitate FSC şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania menţionează că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.
Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeş. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea, la Rădăuţi şi Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locaţii şi mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.
Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte şi o fabrică de cherestea în Germania.


Articole înrudite