Apicultorii români solicită autorităţilor acordarea unui sprijin financiar de 10 euro/familia de albine pentru compensarea pierderilor din sector, având în vedere că fenomenele meteo nefavorabile au compromis în acest an producţia de miere, iar cheltuielile pentru supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine sunt tot mai mari, informează Agerpres.
"Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) fost informată în ultimele zile de greutăţile deosebite pe care le întâmpină apicultorii din peste 30 judeţe ale ţării. Aceste greutăţi decurg din anul apicol dezastruos, din care până la această dată nu s-a realizat nici măcar 20% din producţia de miere marfă, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile atât la cultura de rapiţă, cât şi la cea de salcâm. Perioada de valorificare a acestor culesuri s-a suprapus cu frig, îngheţ, temperaturi scăzute în timpul zilei şi, în perspectivă, din datele furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, se pare că şi culesul de floarea soarelui va fi compromis. Având în vedere toate aceste probleme, faptul că producţia de miere depinde în cea mai mare parte de condiţiile meteorologice, solicităm din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului României, un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine. Se impune luarea unor măsuri urgente în acest sens, în condiţiile în care zi de zi, cheltuielile privind supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine sunt tot mai mari", susţin reprezentanţii ACA, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
Aceştia menţionează că, în anul 2019, pe fondul aceloraşi condiţii meteorologice nefavorabile, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a acordat un sprijin financiar, "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2019 asupra sectorului apicol", ajutor prin care apicultorii au putut asigura hrana necesară pentru supravieţuirea familiilor de albine pe perioada iernii 2019-2020.
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România a făcut aceste demersuri încă din data de 7 aprilie 2020, mai ales că apicultorii prin formele asociative din structura asociaţiei profesionale au transmis date despre situaţia apiculturii către conducerea Prefecturilor cât şi către Direcţiile Agricole Judeţene.
"În acest context, suntem convinşi că în condiţiile în care Guvernul şi Ministerul pe care cu responsabilitate îl conduceţi, recunoaşte calamitarea sectorului vegetal, implicit trebuie recunoscute şi efectele negative ale secetei asupra sectorului apicol", se arată în documentul transmis ministrului Agriculturii, semnat de preşedintele ACA, Ioan Fetea.
Potrivit datelor ACA, în 2019, producţia de miere a fost mai mică cu aproximativ 15-20% faţă de 2018, situându-se la circa 17.000 de tone, ploile şi frigul din primăvara, dar şi seceta fiind principalele cauze care au dus la diminuarea producţiei.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.
La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.