03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agricultura, El Dorado-ul angajărilor în 2014
Agricultura, El Dorado-ul angajărilor în 2014

Agricultura este domeniul care în ultimii trei ani a înregistrat o cerere semnificativă de personal în România, reiese din studiul Manpower privind "Perspectivele angajării de forţă de muncă", una dintre cele mai relevante analize privind tendinţele în angajare, la nivel mondial. Cei mai căutaţi specialişti în agricultură, dar şi oamenii cel mai greu de găsit, acum, pe piaţa românească sunt inginerii agronomi, reprezentanţii de vânzări, cercetătorii şi tehnicienii de utilaje agricole.
Manpower, jucător mare din piaţa de recrutare şi Marius Ogrezeanu, fondatorul Agribusinessjob, singurul portal de recrutare în agricultură din România, vă spun ce caută acum angajatorii şi cum îi plătesc pe cei cu expertiză (competenţe şi experienţă) în agricultură.
Posturile din agricultură pentru care Manpower a făcut recrutări în ultimul an şi jumătate au vizat ambalatori, reprezentanţi de vânzări, mecanici de utilaje, ingineri agronomi. Profilul candidaţilor căutaţi a avut uşor caracter sezonier: în perioada primăvară–vară au predominat posturile legate de cultivarea pământului, iar pe perioada de iarnă, solicitările au vizat mai mult zona de zootehnie şi nutriţie animală.
”Zonele geografice cu cele mai multe posturi disponibile sunt, de câţiva ani încoace, tocmai cele cu cel mai mare potenţial în exploatarea agricolă. Pe primele locuri din punct de vedere al cererii de personal se situează, în ordine, judeţele Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Constanţa şi judeţele din zona Moldovei”, ne-a declarat Andrei Cornea, consultant recrutare în cadrul ManpowerGroup.

Cine sunt cei mai căutaţi specialişti în agricultură, acum, în România

Inginerii agronomi, reprezentanţii de vânzări şi cercetătorii sunt cei mai vânaţi specialişti în agricultură, de către angajatorii din România, dar şi cel mai greu de găsit. Indiferent de zonă, profesioniştii cei mai căutaţi de către angajatorii din România sunt inginerii agronomi. Ei sunt însă destul de greu de recrutat, pe de o parte pentru că mulţi dintre cei care s-au specializat în agricultură au propriile afaceri şi nu sunt disponibili spre angajare de către terţi iar pe de altă parte, inginerii agronomi disponibili pentru angajare nu au o serie de competenţe obligatorii ca să poată performa într-o multinaţională.
Inginerii agronomi implicaţi direct în activitatea agricolă se pot aştepta pentru început la salarii nete cuprinse între 1.800 şi 2.500 lei, în timp ce candidaţii cu circa cinci ani de experienţă sunt remuneraţi cu circa 3.000 – 4.000 lei net pe lună. Angajatorii caută candidaţi cu studiile de specialitate absolvite (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, specializare în Agronomie), care au cunoştinţe de limbi străine, de obicei engleză, şi permis de conducere. Cele mai mari şanse de angajare le au candidaţii cu cel puţin doi ani de experienţă, dar sunt destul de multe oportunităţi de angajare şi pentru cei aflaţi la început de carieră. Reprezentanţii de vânzări specializaţi în utilaje sau produse agricole sunt, de asemenea, foarte căutaţi acum, de către angajatorii români, dar puţini oameni care aplică pentru postul de reprezentant de vânzări specializat în utilaje sau produse agricole întrunesc exigenţele impuse de angajatorii din domeniu. Motivul - candidaţii dispuşi să muncească în astfel de posturi au solide competenţe tehnice, de specialitate, dar nu sunt oameni de vânzări. Nu ştiu cum să-şi promoveze şi nici cum să-şi vândă produsele. Remuneraţiile pot să oscileze între 2.600 şi 9.000 lei net lunar, la care se adaugă bonusurile şi comisioanele din vânzări. Salariile diferă funcţie de produsul de care sunt responsabili şi de nivelul de senioritate şi coordonare, în domeniul vânzărilor agricole.
Un alt domeniu agricol aflat în căutare de candidaţi este cel al cercetării. Un începător este ofertat cu salarii cuprinse între 2.000 de lei net şi 2.500 de lei net pe lună, în vreme ce unui laborant cu circa cinci ani experienţă i se oferă acum 5.000 de lei – 6.000 de lei net pe lună, însă numărul acestor candidaţi experimentaţi este destul de mic în România, ceea ce le creşte potenţialul de angajare şi nivelul de salarizare.

Angajatorii caută şi oameni cu studii medii

În ultimul an şi jumătate, Manpower a recrutat şi personal cu studii medii, precum şi personal necalificat pentru angajatorii mari din agricultură. Printre cele mai căutate posturi deschise muncitorilor necalificaţi se numără cel de ambalator manual. Circa 50 de oameni aplică pentru un post vacant de ambalator. Salariul net oferit de angajatori pentru postul de ambalator manual ajunge la 800 de lei lunar, iar singura cerinţă este o bună condiţie fizică. Cele mai multe locuri de muncă din agricultură pentru absolvenţii de studii, disponibile în ultimul an şi jumătate pe piaţă, au vizat mecanici utilaje şi tehnicieni mecanici. Aceştia din urmă sunt foarte greu de găsit de piaţa românescă.

Agribusinessjob: ce se caută şi cum sunt plătiţi specialiştii în agricultură

Marius Ogrezeanu, fondatorul Agribusinessjob, singurul portal din România dedicat recrutării de personal în agricultură, vorbeşte într-un interviu ECONOMICA.NET despre cei mai căutaţi specialişti în agricultură, în România, despre salariile cu care sunt ofertaţi şi despre exigenţele pe care le impun angajatorii celor care vor să lucreze acum în agricultură.
Pe platforma Agribusinessjob, angajatorii recrutează, în prezent, traderi de cereale, poziţie în care ne confruntăm cu deficit de talente, caută ingineri agronomi care oferă consultanţă agricolă fermierilor, reprezentanţi comerciali cu experienţă în domeniul agricol şi nu în ultimul rând - tehnicieni servicii utilaje agricole.
Salariile nete lunare cu care sunt acum remunerate aceste posturi sunt cuprinse între 500 de euro şi 1.700 de euro.
Un trader de cereale este ofertat cu un salariu net lunar cuprins între 1.000 de euro şi 1.700 euro.
Inginerii ingineri agronomi care oferă consultanţă agricolă fermierilor sunt ofertaţi, în prezent, cu salarii nete lunare cuprinse între 700 de euro şi 1.200 euro.
Reprezentanţii comerciali cu experienţă în domeniul agricol sunt angajaţi acum cu salarii nete lunare cuprinse între 600 de euro şi 1.000 de euro, în vreme ce tehnicienii service utilaje agricole sunt ofertaţi acum, în România, cu salarii nete cuprinse între 500 de euro şi 1.000 de euro pe lună.
Salariile oferite pentru oricare dintre posturile antemenţionate diferă funcţie de o serie de criterii, dintre care enumerăm studiile de specialitate absolvite, experienţa dobândită în posturi similare, experienţa generală în domeniul agricol, limbile străine vorbite, nivelul de specializare al postului, abilităţile specifice postului vizat la angajare.
În medie, pentru o poziţie vacantă primim aproximativ 40-50 de aplicaţii valabile. Pe platforma de recrutare agribusinessjob.com sunt înregistrate circa 8.300 persoane, din care 6.500 ingineri agronomi.
Cele mai multe locuri de muncă în agricultură sunt disponibile în regiunea de Sud, Sud-Est, Moldova, Vest, ne mai spune fondatorul Agribusinessjob.
Candidaţii interesaţi să se angajeze în agricultură pot participa în luna iunie, la târgul de joburi dedicat domeniului agricol, organizat de Agribusinessjob în Brăila, considerată zona 0 în agricultura României.


Articole înrudite