24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Actorul Horaţiu Mălăele va primi joi o stea pe Aleea Celebrităţilor, la o zi după ce îşi va sărbători cea de-a 60-a aniversare, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru o viaţă dăruită teatrului. La evenimentul care va avea loc în Piaţa Timpului, la ora 12,00, va participa şi primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, care îi va înmâna actorului Placheta Bucureştiului.
"Ca actor de comedie ştie foarte bine că râsul aduce lumină, destindere pe chipul şi în sufletul omului. Râsul începe pentru el de la zâmbetul fin provocat de o simplă glumă până la cel caustic, acid, izvorât din indignarea marilor comediografi ai lumii în faţa contradicţiilor de nerezolvat ale existenţei. E mereu prezent, activ, inventiv. Un artist vrăjitor, care se mişcă cu modestie, simplitate şi cucereşte săli întregi doar prin simpla prezenţă acolo. Are umor şi improvizează tot timpul. Sunt onorat că a dat curs invitaţiei de a relua spectacolul «Podul» şi de a monta «Lautrec la Bordel» pe scena Teatrului Metropolis. Umorul lui Horaţiu are puterea de a sintetiza tristeţea unei umanităţi, dar şi frumuseţea, poezia şi sensibilitatea ei şi tocmai de aceea se înscrie în seria scurtă a marilor comedianţi ai lumii. Este o onoare pentru mine, în calitate de director, actor şi nu în ultimul rând de prieten să-i acordăm o stea pe Aleea Celebrităţilor", declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, citat în comunicat.
În cadrul evenimentului, Horaţiu Mălăele va primi şi o stea din aur din partea Casei de Bijuterii Sabion.
Aleea Celebrităţilor este un proiect cultural iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis, Cocor şi Primăria Municipiului Bucureşti, care a debutat în ianuarie 2011 şi găzduieşte stelele unora dintre cei mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.
Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie.

Biografie

Actorul Horaţiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (1975), la clasa lui Octavian Cotescu. Şi-a desfăşurat activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul „Nottara”, iar din 1996 la Teatrul „Bulandra”, Teatrul de Comedie.
Printre rolurile din teatru se numără cele din: „Tinereţe fără bătrâneţe” (1975), „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1976), „Timon din Atena” de William Shakespeare, „Familia Tot” de Istvan Orkeny (1978), „Karamazovii” după Dostoievski, (1981), „Scapino” de Moliere (1985), „Mincinosul” de Carlo Goldoni (1991, r. Vlad Mugur, Teatrul „Odeon” din Bucureşti, Premiul UNITER 1992), „Puricele” de Georges Feydeau (1993, r. Horaţiu Mălăele), „Escrocii în aer liber” de Ion Băieşu (1994), „Lecţia” de Eugen Ionescu, „Un deţinut la Auschwitz” de Alain Bosquet (r. Domniţa Munteanu), „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, „Cafeneaua” (1997, r. Horaţiu Mălăele), „Unde-i revolverul?” de Georgey Gabor, „Podu” după „Podul sinucigaşilor” de Paul Ioachim (1999), „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (2001, r. Yuri Kordonski), „Măscăriciul”, după A.P. Cehov, (r. Horaţiu Mălăele, 2004).
A regizat spectacolele: „Bani din cer” de Ray Cooney (Teatrul de Comedie, 2001), „Poiana boilor”, după A.P. Cehov (Teatrul de Comedie, 2003), „Măscăriciul” după A.P. Cehov (Teatrul Bulandra, 2004), „Revizorul” de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, 2006). Mai recent, a semnat regia spectacolului „Lautrec la bordel”, jucat pe scena Teatrului Metropolis în stagiunea 2011-2012. De asemenea, joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, în spectacolul „Caramitru - Mălăele, câte'n lună şi în stele”. Horaţiu Mălăele a jucat în peste 50 de filme, printre cele mai recente numărându-se „Poker” (2010, r. Sergiu Nicolaescu), iar în teatrul de televiziune a interpretat peste 150 de roluri.
A obţinut numeroase premii, printre care: Premiul pentru interpretare (Iaşi - 1975) pentru „Tinereţe fără bătrâneţe”, Premiul pentru cea mai bună interpretare (Galaţi - 1976) pentru „Slugă la doi stăpâni”, Premiul pentru interpretare (Festivalul "I.L. Caragiale", Bucureşti - 1993), Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare (1993) pentru „Puricele”, Premiul pentru regie la Festivalul comediei româneşti (1994) şi Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan (Braşov, 1996), Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie pentru spectacolul "Bani din cer" (Galaţi 2001).
Ca pictor şi caricaturist, a expus peste 3.000 de caricaturi în 36 de expoziţii naţionale şi internaţionale.


Articole înrudite