26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
94% dintre români consideră calitatea apei o problemă gravă a ţării
94% dintre români consideră calitatea apei o problemă gravă a ţării
O proporţie de 94% dintre români (cea mai ridicată din UE) consideră calitatea apei drept o problemă gravă a ţării lor, faţă de o medie de 68% dintre cetăţenii UE, relevă un sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.
Sondajul, realizat în cele 27 de state membre UE în perioada 5 - 7 martie, pe un eşantion de 25.524 de persoane din grupuri sociale şi demografice diferite, mai arată că 91% dintre italieni şi 89% din francezi apreciază drept gravă problema calităţii apei din ţările lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci şi 52% din germani cred că aceasta nu este o problemă gravă a ţărilor lor.
De asemenea, 24% din români consideră că nu sunt deloc informaţi în legătură cu apele subterane, în timp ce 25% spun că sunt bine informaţi. Dintre europeni, 67% cred că cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apă ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea. Se bucură, de asemenea, de susţinere publică unele măsuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politică de preţuri mai echitabilă sau stimulente financiare (subvenţii sau scutiri de taxe). În acest context, 73% dintre europeni cer luarea mai multor măsuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apă.
O mare parte dintre europeni (79%) consideră inundaţiile ca fiind o problemă majoră, acestea fiind un motiv serios de îngrijorare pentru majoritatea covârşitoare a românilor (96%), bulgarilor (94%) şi polonezilor (94%). Majoritatea cetăţenilor cred că, în ultimii zece ani, calitatea apei s-a îmbunătăţit (23%) sau a rămas aceeaşi (25%), în timp ce 44% dintre aceştia sunt de părere că ea s-a deteriorat.
Cetăţenii europeni sunt preocupaţi atât de calitatea apei, cât şi de cantităţile de rezerve de apă. Seceta este un motiv mai puternic de îngrijorare în ţările mediteraneene, 96% din portughezi, 95% din spanioli şi 94% din italieni afirmând că ea reprezintă o problemă serioasă.
Trei din patru europeni (mai exact 73%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei, cu care se confruntă Europa. Această tendinţă este confirmată pe întreg continentul, deoarece majoritatea cetăţenilor din toate statele membre sunt de părere că acest subiect ar trebui abordat la nivelul UE, procentul acestora variind între 55% în Estonia sau 56% în Marea Britanie la 81% în Slovacia şi Germania.
Rezultatele Eurobarometrului vor fi luate în considerare de Comisia Europeană în cadrul „Proiectului de conservare a resurselor de apă ale Europei” planificat pentru noiembrie 2012. Proiectul va identifica lacunele actuale şi priorităţile viitoare şi va propune măsuri în vederea orientării politicii în domeniul apei până în anul 2020. El se va baza pe o analiză combinată a unor modele economice şi climatice pentru perioada de până în 2050.

Articole înrudite