84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinţei de dezvoltare profesională, 80% - ca urmare a condiţiilor din spitale şi clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial, potrivit unui studiu dat publicităţii recent de MEDIjobs România.
Din studiu reiese că 56% dintre medici susţin că au plecat din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relaţiei cu pacienţii români.
Întrebaţi ce nemulţumiri au faţă de meseria şi traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecaţi au răspuns că sunt nemulţumiţi de distanţa faţă de familie şi prieteni, 16% — au citat stresul şi programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaţionarea cu pacienţii străini, lipsa limbii de comunicare.
Totodată, întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenţi au spus că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% şi-ar dori să se întoarcă la familie şi prieteni, 36% ar veni în ţară dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 16% şi-ar deschide clinică proprie.
În ceea ce priveşte ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecaţi au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.
Aşteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 — 15.000 lei.
Potrivit studiului, 82% dintre asistenţii medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza condiţiilor din spitale şi clinici, 34% din cauza dorinţei de dezvoltare profesională, 21% din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 17% — pentru a studia şi 17% — ca urmare a relaţiei cu pacienţii români.
Întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 43% dintre asistenţii plecaţi au răspuns că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 73% şi-ar dori un salariu corect, 52% — să se întoarcă la familie şi prieteni, 26% s-ar întoarce dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 21% şi-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenţi au spus că şi-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39% — un ajutor în găsirea unei locuinţe, 17% — suport în depunerea actelor la OAMMR şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul.
Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialişti şi asistenţi medicali stabiliţi în afara României.