25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
725.448 de măşti retrase definitiv din comerţ de ANPC, în 2020
725.448 de măşti retrase definitiv din comerţ de ANPC, în 2020

Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, pe 15 martie 2021, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a organizat o conferinţă online, derulată sub titlul "Protejarea consumatorului român în contextul pandemiei! Un consumator european informat este un consumator protejat!", la care au participat reprezentaţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai diverselor structuri patronale, ONG-urilor de profil şi presei.
În cadrul conferinţei au fost prezentate principalele rezultate înregistrate de ANPC în 2020, după cum urmează:
- La nivel naţional, s-a înregistrat un număr de 99.083 de petiţii privind conformitatea şi securitatea produselor şi serviciilor, cu o creştere de 12% faţă de anul 2019.
- Au fost întreprinse 83.644 de acţiuni de control, la nivelul întregii ţări.
- 40.000 dintre operatorii economici controlaţi au prezentat nereguli, ocazie cu care au fost aplicate tot atâtea sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor ridicându-se la 96,20 milioane lei.
- Au fost desfăşurate 43 de tematici de control naţionale, în cadrul cărora au fost verificaţi aproximativ 23.000 de operatori economici, la 58% din aceştia înregistrându-se diverse abateri.
- Valoarea amenzilor aplicate de comisarii ANPC a fost de 39,66 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 63,72 milioane lei.
- Referitor a tematica de control cu privire la măşti, derulată în 2020, au fost controlaţi 599 de operatori economici, la 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
- Au fost verificate peste 35 de milioane de măşti, în valoare aproximativ 20 milioane lei, din care peste 32 de milioane de măşti nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
- Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:
- oprirea temporară de la comercializare a circa 32 de milioane de măşti, în valoare de 12 milioane lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
- oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 de măşti, în valoare de peste 3 milioane lei;
- aplicarea a 668 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,9 milioane lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor;
- emiterea a 29 de decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.
- În ceea ce priveşte Sistemul de schimb rapid de informaţii privind produsele nealimentare periculoase - RAPEX, România a transmis un număr de 41 de notificări de produse periculoase şi de 82 de reacţii la notificările realizate de alte ţări membre UE, cele mai notificate produse find cele din categoria echipamentelor de protecţie, autovehiculelor, cosmeticelor, textilelor, aparaturii electrice, jucăriilor.
- În anul 2020, ANPC a desfăşurat la nivel central circa 130 de acţiuni de consiliere gratuită a operatorilor economici din domeniul alimentar şi 97 de acţiuni de consiliere gratuită a operatorilor economici privind produsele si serviciile nealimentare.
- În timpul Comandamentului Litoral, au fost verificaţi 1.225 de operatori economici,  pentru deficienţele constatate aplicându-se 1.512 sancţiuni contravenţionale, constând în 688 de amenzi, în valoare de 4,7 milioane lei, şi 824 de avertismente.
- În cadrul Comandamentului de iarnă 2020, ANPC a desfăşurat controale la 205 operatori economici, pentru deficienţele constatate aplicând 61 de sancţiuni contravenţionale constând în 23 de amenzi, în valoare de 96.500 lei, şi 38 de avertismente.
- În ceea ce priveşte regimul metalelor şi pietrelor preţioase, s-au înregistrat, anul trecut, următoarele rezultate:
- s-au analizat şi marcat 4,2 milioane de obiecte din metale preţioase în greutate totală de peste 13 milioane grame;
- 217 activităţi de înregistrare poansoane pentru marcă de responsabilitate ale operatorilor economici autorizaţi;
- s-au eliberat 2.500 de buletine de expertiză pentru obiectele prezentate la ghişeu şi s-au întocmit rapoarte de expertiză tehnică;
- Direcţia de Metale Pretioase a avut încasări în valoare de peste 11 milioane lei.


Articole înrudite