Ziua Mondială a Oceanelor: Peste 95% din suprafaţa marină este încă necunoscută

Miercuri, 09 Iunie 2010 20:43
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ziua Mondială a Oceanelor a fost declarată oficial de ONU pe 8 iunie, începând din 2009. Conceptul a fost propus pe 8 iunie 1992 de Canada, la Summitul Pământului din Rio de Janeiro, Brazilia. Ziua Mondială a Oceanelor este o oportunitate de a sărbători în fiecare an apele Terrei, ceea ce oferă ele ca hrană şi viaţa marină însăşi. Poluarea globală şi pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populaţiei din majoritatea speciilor marine. Anul acesta, tema zilei este "Oceane de Viaţă".
Peste 245 de oameni de ştiinţă din 35 de ţări cer înfiinţarea unui sistem global de parcuri oceanice pentru a ajuta la conservarea speciilor pe cale de dispariţie.
Doar 0,4% din oceane sunt protejate de activităţi extractive precum foratul, pescuitul sau mineritul.
Oceanele acoperă 70% din suprafaţa Terrei, însă cunosc extrem de puţine lucruri despre adâncurile albastre.
95% din oceane nu sunt cartografiate, suprafaţa Lunii fiind mai cunoscută decât lumea apelor de pe Pământ, spuen Fabien Cousteau, nepotul celebrului explorator Jacques Cousteau.
Cele câteva scufundări la fundul oceanelor au demonstrat că oamenii se înşeală despre viaţa pe Terra, a subliniat David Guggenheim de la Fundaţia Ocean, SUA. Viaţa poate exista la adâncimi extrem de mari sub oceane, în cele mai extreme condiţii. Oamenii de ştiinţă speră ca tehnologia din viitorul apropiat să le permită să se scufunde şi mai jos în abisul oceanelor, pentru a rezolva o parte din misterele planetei.
Aproximativ 1 milion de organisme marine trăiesc în oceanele lumii, dar acest număr este mai mult ghicit, întrucât doar 230.000 de organisme marine au fost descoperite în realitate, potrivit Recensământului Vieţii Marine.
Ce putem face noi pentru a sărbători oceanele? Să nu mai poluăm apele, să nu mai aruncăm gunoaie în ele şi să respectăm frumoasele vieţuitoare marine.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu