26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nu doar că sunt puternici şi influenţi, dar sunt şi foarte bogaţi. The Independent a realizat un top al celor mai bogaţi lideri politici ai lumii.
1. Regele Thailandei este în fruntea clasamentului, înaintea  emirilor petrolului din Golf. La 82 de ani, Bhumibol Adulyadej este un personaj cu adevărat de succes. Deşi domnia sa a început în 1946, regele se bucură încă de o mare popularitate. Averea sa de 23 de miliarde de euro este obţinută din numeroase proprietăţi imobiliare şi acţiuni la cele mai mari întreprinderi ale statului.
2. Sultanul Bruneiului are o avere de 15,8 miliarde de euro. Rezervele de petrol şi gaze ale micuţei sale insule îi asigură un confort financiar mai mult decât strălucitor sultanului Haji Hassanal Bolkiah. Printre proprietăţile sale se numără şi două hoteluri de cinci stele la Paris.
3. Khalifa bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, are o avere de 14 miliarde de euro. Prinţul moştenitor din Abu Dhabi este la originea salvării celui mai înalt turn din lume din emiratul vecin, Dubai. Turnul poartă acum numele Burj Khalifa.
4. Regele Arabiei Saudite are 13,4 miliarde de euro. Abdallah ben Abdelaziz Al Saud conduce cel mai mare stat producător de petrol din lume, ceea ce îi justifică de la sine prezenţa în clasament.
5. Europeanul cel mai bine plasat în top este premierul italian Silvio Berlusconi. Cu 8 miliarde de euro, „El Cavaliere” are a 74-a avere din lume. El are un trust media, mai multe magazine, iar din 1986 este patronul clubului de fotbal AC Milan.
6. Hans-Adam II, prinţul din Liechtenstein, are 20 de hectare de pământ în Austria, mai multe castele din secolul al XVII-lea, o colecţie impresionantă de opere de artă şi o bancă, acestea valorând în total 3 miliarde de euro.
7. Din averea de 1,6  miliarde de euro a emirului Qatarului este finanţată reţeaua de ştiri Al-Jazeera. Şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani i-a promis un cal de aur jurnalistului irakian care a aruncat cu un pantof în George W. Bush dar, paradoxal, este cel mai bun aliat al Statelor Unite în zona Golfului.
8. Asif Ali Zardari, preşedintele Pakistanului este numit şi "domnul 10%" de către detractorii săi, care spun că ar cere comisioane de intermediere din care ar fi strâns 1,4 miliarde de euro. Deja condamnat pentru corupţie, el ar putea răspunde la noi acuzaţii de spălare de bani, în Elveţia, la terminarea mandatului.
9. Viaţa privată a prinţului Albert de Monaco suscită mai multe pasiuni decât averea sa de 820 de milioane de euro. Societatea Bains de Mer, care administrează activele familiei regale monegasce este, printre altele, în posesia cazinoului şi a Operei din Monte-Carlo.
10. Tot 820 de milioane de euro are şi preşedintele Chile, Sebastian Pineira. Foarte activ în sectorul imobiliar, magnatul media este şi proprietarul unui club de fotbal.
11. Sultanul Omanului are o avere de 550 de milioane de euro. Qabus ibn Said a ajuns la conducerea acestui mic sultanat în 1970, după o lovitură de stat împotriva propriului tată. Pasionat de muzică, sultanul alocă o mare parte din averea sa restaurării moscheilor.
12. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, preşedintele Republicii Guineea Ecuatorială, are o avere de 468 de milioane de euro, deşi ţara sa este una dintre cele mai sărace de pe continentul african. Dictatorul, la putere din 1979, i-a oferit fiului său o rezidenţă de lux în valoare de 35 de milioane de dolari pe coasta californiană.
13. Averea Reginei Elisabeta a II-a a Angliei, estimată la 350 de milioane, este relativă: palatele regale ca Windsor sau Buckingham aparţin statului, ca şi colecţia de bijuterii a reginei. Din cauza crizei economice, valoarea de piaţă a proprietăţilor scoţiene ale reginei a scăzut, dar nu şi costul întreţinerii lor.
14. Averea de 316 milioane de euro a lui Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al Sabah provine din salariul pe care îl ia în calitate de şef al statului Kuwait.
15. Casa Regală olandeză a pierdut 100 de milioane de euro din cauza maşinaţiunilor financiare ale lui Bernard Madoff. Cu toate acestea, regina Beatrix are o avere de 158 de milioane de euro.
16. 13 soţii, 13 palate, 13 escorte BMW. Regele minisculului stat Swaziland, Mswati III (foto), are o avere de 79 de milioane de euro, într-o ţară în care două treimi din populaţie trăieşte în sărăcie.
17. Premierul australian Kevin Rudd îi datorează o mare din averea sa de 48 de milioane de euro soţiei, o importantă femeie de afaceri. Therese Rudd a decis să renunţe la afaceri în 2007, pentru a evita orice conflict de interese.
18. John Key, premierul Noii Zeelande, are mai multe rezidenţe la Londra şi în Hawaii. Averea sa de 29 de milioane de euro a obţinut-o lucrând în domeniul finaciar.
19. Lee Myung-bak, preşedintele Coreei de Sud, are o avere de 19 milioane de euro. Cel de-al zecelea preşedinte al Republicii Coreea şi-a exersat talentul de businessman în cadrul întreprinderii de construcţii Hyunday, înainte de 1992, când a intrat în politică.
20. Preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, are o avere de 12 milioane de euro. O mare parte din averea lui nu este justificată, iar preşedintele neagă acuzaţiile de trafic cu tutun.


Articole înrudite