Limbajul delfinilor, mai complex decât se credea

 
Vineri, 11 Iunie 2010 00:25
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Un cercetător spaniol şi unul paraguayan au prezentat cel mai complet studiu european de până în prezent despre repertoriul sunetelor folosite de delfinii comuni din specia Tursiops truncatus în procesul de comunicare. Studiul celor doi oameni de ştiinţă oferă o perspectivă inedită asupra complexităţii comunicării dintre aceste mamifere marine dar şi despre cât de puţine lucruri sunt cunoscute despre aceste animale sociale, informează Plataforma SINC.
Până în prezent oamenii de ştiinţă considerau că fluierăturile reprezintă principala formă de comunicare a acestor animale şi nu cunoşteau importanţa impulsurilor sonice emise de aceste mamifere.
Cercetători de la Institutul de Cercetare a Delfinilor din Sardinia (Italia) au demonstrat că aceste sunete sunt de o importanţă vitală pentru viaţa socială a acestor mamifere şi că exprimă comportamentul lor.
„Impulsurile sonice emise de delfini sunt folosite în procesul de socializare şi le ajută pe aceste animale marine să-şi menţină poziţia în ierarhia socială a grupului din care fac parte, le permite să evite anumite conflicte şi reprezintă şi o modalitate de a-şi economisi energia”, a precizat Bruno Díaz, coordonatorul acestui studiu ce oferă cea mai vastă colecţie de sunete distincte emise de delfini şi înregistrate din 2005 şi până în prezent cu ajutorul bioacusticii.
Conform experţilor, fluierăturile pe diferite tonuri le permit delfinilor să păstreze contactul unii cu alţii, în special între femele şi pui, dar şi să-şi coordoneze strategia de vânătoare. Impulsurile sonice, ce sunt mai complexe şi mai variate decât fluierăturile, sunt folosite pentru a evita agresiunea fizică în momente precum competiţia pentru aceeaşi bucată de hrană.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu