Potrivit ediţiei de duminică a ziarului spaniol El Mundo, Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor a făcut publică o anchetă care arată cum renii sunt de multe ori maltrataţi în Suedia şi în Finlanda. WASP avertizează că metodele folosite pentru sacrificarea renilor nu sunt conforme legilor din aceste ţări, care prevăd un stres minim pentru animale pentru a evita suferinţele inutile.
În mod paradoxal, denunţul vizează două ţări extrem de sensibile la drepturile animalelor şi care au o legislaţie bine pusă la punct care garantează protecţia acestora. Relele tratamente aplicate renilor, a căror carne este foarte apreciată în ţările din nordul Europei, încalcă şi Declaraţia de la Växjö, adoptată în 2008 de Consiliul Nordic de Miniştri.
Imaginile au fost înregistrate în lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an în pădurea Mellannes din Lastak (Suedia) şi în abatorul Lapin Liha (Finlanda). Potrivit autoarei anchetei, Helen Proctor, suferinţa animalelor se prelungeşte pe toată durata procesului comercial.
Renii sunt animale sălbatice, obişnuite să trăiască liberi şi fără contact cu oamenii, pe care îi văd pentru prima dată atunci când vin să-i vâneze, unii dintre ei la bordul unor vehicule de zăpadă. După ce sunt capturaţi, renii sunt înghesuiţi în camioane ore în şir şi adesea se rănesc cu coarnele sau rămân blocaţi între scânduri. Adeseori, rănile nu se vindecă şi animalele sângerează ore bune. Măcelarii îi sacrifică cu ajutorul cuţitelor, procedeu care, potrivit WSPA, încalcă legislaţia în vigoare.
„Îngrijirea renilor era un drept exclusiv al populaţiei sami, însă pătrunderea altor agenţi în comerţul cu reni a schimbat radical felul în care aceste animale paşnice sunt tratate în prezent, şi nu în bine”, avertizează Roger Petterson, purtător de cuvânt al WSPA şi director al filialei suedeze a organizaţiei.
Renii au jucat un rol central în supravieţuirea populaţiei sami din Suedia. În ultimii 40 de ani, sistemul tradiţional care utiliza câini pentru vânarea renilor sălbatici şi strângerea lor în cirezi a fost înlocuit cu metode de tip industrial, în care sunt utilizate vehicule de zăpadă (snowmobile) şi elicoptere. Aceste vehicule induc un stres puternic animalelor, care încearcă încontinuu să scape, ceea ce le provoacă dureri musculare şi leziuni.
Se estimează că în fiecare an sunt sacrificaţi circa 50.000 de reni.