De cele mai multe ori ne imaginăm planetele ca făcând parte dintr-un sistem solar, mai mult sau mai puţin asemănător cu al nostru. Noi descoperiri arată că lucrurile nu stau chiar aşa: în Univers există un număr foarte mare de planete solitare, care "vagabondează" prin spaţiu şi nu gravitează în jurul unei stele. Aceste planete pot fi capturate, însă, de către stelele pe care le întâlnesc în drumul lor.
Faptul că în Univers ar putea să existe planete orfane, deci care să nu fie legate de o stea, era imaginat ca fiind un fenomen posibil, însă rar. În urma unui studiu al unei echipe de cercetători din Japonia şi Noua Zeelandă, publicat în 2011, au fost identificate circa 10 planete de mărimea lui Jupiter care se plimbă solitare prin spaţiu, nefăcând parte dintr-un sistem solar.
Echipa de cercetători a analizat datele înregistrate în anii 2006 şi 2007 de către telescopul (de 1.8 metri) situat în Noua Zeelandă, la Mount John University Observatory. La acest telescop se studiază obiectele din centrul galaxiei noastre cu ajutorul efectelor de micro-lentilă gravitaţională produse de acestea. Efectul de lentilă gravitaţională, prezis de teoria relativităţii generale a lui Einstein, se produce atunci când un obiect (stea sau planetă) trece prin faţa unei stele mai îndepărtate ducând, prin efecte gravitaţionale, la deformarea traiectoriei luminii acesteia din urmă, asemănător unei lentile. În cazul micro-lentilei gravitaţionale produse de planete, deformarea traiectoriei este practic imposibil de măsurat; ceea ce se vede este o variaţie mică a intensităţii luminii stelei.
În urma analizei datelor, cercetătorii au anunţat descoperirea a 10 planete de dimensiunea lui Jupiter (telescopul folosit nu este în stare să măsoare efecte generate de planete mai mici ca Jupiter şi Saturn), situate, în medie, la distanţe faţă de noi de circa 10.000-20.000 ani lumină. A fost estimat că numărul total de astfel de planete care vagabondează prin galaxie fără să graviteze în jurul unei stele, ci doar în jurul centrului galaxiei (cel puţin până când nu sunt capturate de alte obiecte) ar putea să fie de sute de miliarde şi de circa două ori mai mare decât numărul total de stele din galaxie.
Cum de au ajuns orfane aceste planete? O ipoteză ar fi că au fost expulzate din sistemele solare unde s-au format iniţial, datorită unei instabilităţi gravitaţionale generate, de exemplu, de întâlnirea cu alte stele sau planete. Iată însă că un nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Beijing, China, publicat în "The Astrophysical Journal", arată cum aceste planete rătăcitoare pot fi capturate de către stele, ajungând să facă parte din sistemul planetar al acestora. În acest fel s-ar putea explica existenţa planetelor în sisteme solare la distanţe foarte mari faţă de stea. Cercetătorii chinezi au efectuat o simulare în care au presupus existenţa unui număr de planete vagabonde egal cu cel al stelelor; au demonstrat cum un număr cuprins între 3 şi 6% din acestea ajung, mai devreme sau mai târziu, să fie capturate de către o stea. Lipseşte însă la ora actuală o dovadă clară, experimentală, că aşa ceva este posibil.
S-a emis ipoteza cum că inclusiv în sistemul nostru Solar ar putea exista o planetă capturată de Soare, dincolo de Pluto, la distanţe foarte mari. La ora actuală putem exclude că o astfel de planetă, dacă există, este o planetă gigant. Nu se poate însă exclude cu certitudine existenţa unei planete cu masă mai mică.
Există deci în Univers un număr enorm de planete care nu sunt legate în sisteme solare; aceste planete solitare vagabondează prin galaxia noastră, singurele efecte vizibile, cel puţin la ora actuală, fiind cele de tip micro-lentilă gravitaţională pe care o produc asupra luminii stelelor care trec pe lângă ele. În drumul lor prin galaxie, aceste planete pot însă deveni prizoniere, fiind capturate de către stelele pe lângă care trec.