26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Limbajul este, poate, cea mai importantă funcţie a omului. De la povestea biblică legată de Turnul Babel şi până la evoluţiile istorice, pe pământ au existat şi există mii de limbi şi dialecte care sunt vorbite în mai mică sau mai mare măsură. În funcţie de evoluţia marilor imperii de-a lungul istoriei şi de cuceririle acestora, anumite limbi „s-au întins” în toată lumea, fiind folosite de un număr mare de vorbitori.
Este exemplul spaniolei, vorbită şi în America Centrală şi de Sud, a arabei, care ajunsese să fie vorbită şi în Europa în perioada de glorie a civilizaţiei arabe sau a englezei, ce intră din ce în ce mai mult în majoritatea limbilor din Europa sau America.
Între francezi şi englezi se dă o luptă crâncenă pentru supremaţie în ceea ce priveşte limba. Iar francezii, în naţionalismul lor exagerat, n-o folosesc nici pentru a îndruma un turist rătăcit, deşi o cunosc foarte bine.
Eforturile lor sunt, însă, în zadar. Limba engleză a depăşit-o cu mult pe cea franceză la număr de vorbitori în întreaga lume.
La cât de răspândită este, am fi tentaţi să credem că limba lui Shakespeare este cea mai vorbită de pe pământ. Ei bine, nu!
Iată mai jos clasamentul limbilor cu cei mai mulţi vorbitori, realizat de listverse.com:
1. Mandarina – număr de vorbitori: peste un miliard
Nici nu avea cum să fie altfel, dialectul mandarin fiind vorbit în ţara cu cei mai mulţi locuitori, China. Şi ca şi când n-ar fi avut suficienţi vorbitori, limba mandarină se foloseşte şi în ţări ca Taiwan şi Singapore. Dar, deşi este cea mai răspândită limbă de pe pământ, să nu credeţi că este uşor de învăţat. Fiecare cuvânt poate fi pronunţat în patru feluri diferite, ceea ce pentru un începător se dovedeşte a fi extrem de dificil.
2. Engleza – număr de vorbitori: 508 milioane
Deşi limba engleză nu are cei mai mulţi vorbitori, este limba oficială în cele mai multe ţări ale lumii. Se vorbeşte aproape oriunde în lume, din Noua Zeelandă, Australia şi Statele Unite, până în Marea Britanie, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud sau Canada.
3. Hindustani – număr de vorbitori: 497 milioane
Este limba principală care se vorbeşte în India şi are o multitudine de dialecte, dintre care cel mai cunoscut este Hindi. Având în vedere că populaţia Indiei este pe punctul de a o depăşi pe cea a Chinei în viitorul apropiat, Hindustani are toate şansele să devină cea mai „populată” limbă din lume. Din cauza faptului că India a fost mult timp sub ocupaţie engleză, limba a împrumutat şi o multitudine de cuvinte din limba care se vorbeşte la Londra.
4. Spaniola – număr de vorbitori: 392 milioane
Pe lângă ţările din America de Sud şi America Centrală, spaniola se mai vorbeşte şi în Cuba, Statele Unite şi, evident, în Spania. În SUA există un interes special pentru spaniolă, în condiţiile în care multe dintre cuvintele englezeşti provin din spaniola veche.
5. Rusa – număr de vorbitori: 277 milioane
Datorită multitudinii de state care au făcut parte din URSS, limba rusă este folosită în ţări precum Belarus, Kazahstan, Ucraina, Moldova. Oricât ar părea de surprinzător, există şi zone din Statele Unite în care se vorbeşte limba rusă.
6. Araba – număr de vorbitori: 246 milioane
Una dintre cele mai vechi limbi care s-a păstrat de-a lungul secolelor, araba este vorbită în Orientul Mijlociu, în ţări precum Arabia Saudită, Kuweit, Siria, Iordania, Liban şi Egipt. Şi pentru că araba este limba în care este scris Coranul, milioane de musulmani din alte ţări vorbesc, de asemenea, această limbă. Din cauză că este vorbită de atât de mulţi oameni, araba a fost declarată, în 1974, a şasea limbă oficială a Naţiunilor Unite.
7. Bengali – număr de vorbitori: 211 milioane
În Bangladesh, o ţară cu mai mult de 120 de milioane de locuitori, bengali este vorbită de toată lumea. Şi pentru că Bangladeshul se află lângă India, unde populaţia creşte uimitor de repede, nu este de mirare că bengali este atât de răspândită.
8. Portugheza – număr de vorbitori: 191 milioane
Deşi Portugalia este o ţară mică, în secolul al 12-lea şi-a câştigat independenţa de sub ocupaţia spaniolă, iar portugheza a fost răspândită în lume prin intermediul faimoşilor exploratori ca Vasco da Gama sau Prinţul Henry Navigatorul. În prezent, portugheza este vorbită în Brazilia, Macao, Angola, Venezuela şi Mozambic.
9. Indoneziana – număr de vorbitori: 159 milioane
Limba este vorbită în Malaezia şi Indonezia şi are o multitudine de dialecte, toate pornind de la aceeaşi rădăcină lingvistică, ceea ce o face cea de-a noua cea mai vorbită limbă din lume.
10. Franceza – număr de vorbitori: 129 milioane
Denumită şi cea mai romantică limbă din lume, franceza este vorbită în numeroase ţări, precum Belgia, Canada, Camerun şi Haiti. Şi, deşi se află într-o continuă competiţie cu engleza, după cum arată cifrele, se pare că nu mai are nicio şansă să o depăşească.


Articole înrudite