Infidelitatea şi despărţirea cuplurilor de păsări ar fi legate de schimbările climatice - cel puţin aşa susţin oameni de ştiinţă americani ale căror cercetări arată că perechile de păsări sunt mai instabile când sunt supuse unor importante variaţii climatice. Cercetători de la universităţile americane North Carolina şi Columbia au studiat comportamentul unor perechi de păsări, pentru a verifica ipoteza potrivit căreia condiţiile climatice le influenţează fidelitatea şi stabilitatea, scrie maxisciences.com.
Ei au măsurat gradul de infidelitate la mai multe specii de păsări monogame care trăiesc de obicei în cuplu, în funcţie de temperatură şi cantitatea de precipitaţii. Experienţa s-a soldat cu următoarea concluzie: cu cât condiţiile climatice se schimbă mai mult, cu atât perechile de păsări sunt mai instabile. „Selecţia sexuală este sensibilă la creşterea variabilităţii şi a imprevizibilităţii condiţiilor climatice ce rezultă din schimbările climatice”, explică cercetătorii în revista PLoS ONE.
Păsările şi-ar schimba partenerul în contextul variaţiilor climatice, pentru a da naştere unor urmaşi capabili să se adapteze. „Strategia este simplă: cu cât există mai mult amestec de gene, cu atât şansele de a avea descendenţi apţi să se adapteze la noile condiţii climatice sunt mai mari”, precizează un biolog în Huffington Post. „În ceea ce priveşte creşterea numărului de «divorţuri», explicaţia constă în faptul că pasărea este gata să-şi sacrifice cuplul ca să se combine cu un partener care i se pare mai bine adaptat la noile condiţii”, adaugă el. Rămâne de văzut dacă acelaşi lucru este valabil şi la om, încheie maxisciences.com.