22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scenarii ştiinţifice pentru Apocalipsă
Scenarii ştiinţifice pentru Apocalipsă
Anul 2012 stă sub zodia Apocalipsei mayaşe, programată pentru data de 21 decembrie 2012. Cu toate astea, există o sumedenie de alte scenarii, valide din punct de vedere ştiinţifice, care ar putea distruge omenirea în orice moment, scrie wired.com.
Supervulcanul
Erupţia unui supervulcan, precum cel aflat sub zona Parcului Naţional Yellowstone din Statele Unite, este unul dintre scenariile care le produc coşmaruri oamenilor de ştiinţă. Vulcanul de sub Yellowstone a erupt ultima oară în urmă cu peste 2,5 milioane de ani, aşa că nu este exclus ca o nouă erupţie să se producă.
Oamenii de ştiinţă pun dispariţia dinozaurilor pe seama unei alte erupţii vulcanice gigantice, petrecută în urmă cu 65 de milioane de ani.
Impactul cu un asteroid
În 2004, anunţul potrivit căruia existau şanse de 2% ca asteroidul Apophis, lung de aproape 300 de metri, să se ciocnească cu Terra în anul 2029, a produs panică în lumea întreagă. Între timp, oamenii de ştiinţă au refăcut calculele, astfel că şansele unui impact sunt acum de 1 la 250.000. Cu toate astea, cercetătorilor le este aproape imposibil să identifice toţi asteroizii care s-ar putea ciocni cu Terra, astfel că impactul cu unul dintre aceştia este un scenariu apocaliptic demn de luat în calcul.
Apocalipsa algelor
Terra s-a format cu 4,5 miliarde de ani în urmă, iar timp de 2 miliarde de ani atmosfera planetei noastre a fost alcătuită într-o proporţie covârşitoare de metan şi alte gaze de seră. Viaţa aşa cum o ştim n-ar fi putut exista pe atunci.
Însă dintr-o dată, din motive pe care oamenii de ştiinţă nu şi le pot explica acum, un grup de organisme unicelulare, cianobacteriile (denumite şi alge verzi-albastre), au început să degaje în atmosferă oxigen, ca rezultat al procesului de fotosinteză. Ca urmare a procesului lor digestiv, cianobacteriile au început să elibereze oxigenul din moleculele de apă (H2O).
De vreme ce nu ştiu ce a determinat ca cianobacteriile să degaje în atmosferă oxigen, oamenii de ştiinţă admit posibilitatea ca în viitor să se producă o răsturnare de scenariu: în loc să producă oxigen în urma fotosintezei, vor începe să degaje în atmosferă clor, un gaz asfixiant. Omenirea va muri astfel otrăvită.
Pandemie
Virologul olandez Ron Fouchier a creat în laborator cea mai periculoasă formă de gripă aviară din lume, care ar putea ucide jumătate din populaţia Terrei.
Spre deosebire de virusul obişnuit H5N1 (în cazul căruia trebuie să atingi un organism care a fost contaminat pentru a-l contracta), varianta creată de Fouchier se transmite pe calea aerului şi este astfel mult mai periculoasă. O pandemie devastatoare ar fi creată dacă noul virus ar ajunge în mâinile unor terorişti.


Articole înrudite