În acest articol vă prezentăm câteva restricţii istorice pentru femei care par ridicole în ziua de astăzi. Să-i dăm drumul! ↓
Portul pantalonilor: Într-o Lege din 17 noiembrie 1800, femeilor li s-au interzis ţinutele pentru bărbaţi. Adică pantalonii. Din anii ‘60 şi în special din 1968, pantalonii au devenit esenţiali pentru femei. Lansate de marile mărci de modă cum ar fi Dior şi Chanel, pantalonii sunt adoptaţi rapid de doamne şi domnişoare, iar fusta este retrogradată în partea de jos a dulapului. Legea din 1800 a fost abrogată abia în 2013!
Flautul şi instrumente de suflat: Nu toate instrumentele de muzică au fost accesibile femeilor. Rezervată mai mult pentru bărbaţi, muzica se deschide treptat pentru ambele sexe în secolul al XVIII-lea. „Când s-a deschis Conservatorul Naţional de Muzică din Paris în 1795, erau permise studiile pentru ambele sexe, dar în clase separate, iar femeile aveau acces limitat: ele puteau studia teoria muzicală, muzica vocală şi pianul”, explică site-ul Şcolii de Muzică Lausanne. În secolul al XIX-lea, nu se punea problema de a cânta la vioară sau flaut. Instrumentele de suflat erau considerate periculoase pentru femei din cauza corsetului, dar mai ales, inestetic pentru feţele lor sau chiar impudic. Abia treptat, din secolul XX, activitatea muzicală devine accesibilă în întregime pentru femei.
Fotbal: În anii ‘20, fotbalul feminin britanic a trecut canalul şi ajunge în Franţa. Un prim meci 100% feminin are loc între Franţa şi Anglia în 1917. Dar puţin câte puţin, vocile masculine se ridică pentru a îndepărta femeile de pe terenul de fotbal. În 1941, în Franţa regimul Vichy a interzis complet fotbalul pentru femei. Nu se vor întoarce pe teren până la sfârşitul anilor ‘60!
Costumul de baie: În secolul al XIX-lea, în timp ce vacanţele pe litoral se democratizează, femeile nu se pot îmbăia decât în costume de baie opace, grele şi ţepene, acoperindu-şi întregul corp, cu excepţia picioarelor. La începutul secolului XX, costumul de baie s-a generalizat ca piesă vestimentară. Dar autorităţile o văd cu ochi răi: în Europa, ca şi în Statele Unite, poliţia monitorizează plajele pentru a verifica dacă costumul de baie nu este prea scurt. Încetul cu încetul, el intră în sfârşit în obiceiuri: devine mai elastic, mai scurt, până la naşterea bikiniului la mijlocul secolului trecut. Atât Hollywood-ul, cât şi revista Vogue, popularizau faptul că a purta un costum de baie pe plajă e o declaraţie de „glam”.
Relaţiile cu băncile, cum ar fi retragerea banilor din cont: Managementul financiar era considerat o chestiune exclusiv masculină. Din secolul al XIX-lea, legea a permis femeilor să deschidă doar un cont bancar, să depună bani sau să se retragă numai cu autorizarea soţului lor. Din 1910, ele pot retrage bani din cont în mod independent. Dar abia în 1965 şi-au putut gestiona banii printr-un cont personal şi să-şi aleagă profesia în mod liber.
FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓