15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Produc micro-găurile negre cutremure?
Produc micro-găurile negre cutremure?
Găurile negre sunt obiecte misterioase şi fascinante, studiul lor fiind de mare interes ştiinţific. În Univers există mai multe feluri de găuri negre – de la cele rezultate în urma morţii stelelor, la cele super-masive aflate în centrul galaxiilor. Ar putea chiar exista un număr enorm de micro-găuri create puţin timp după Big Bang, aşa-numitele găuri negre primordiale. Acestea din urmă, dacă ar ajunge pe Pământ, ar putea avea efecte neaşteptate: generarea de cutremure! Studiul cutremurelor ar putea deci să ne dea informaţii despre găurile negre primordiale.
Găurile negre sunt, de obicei, clasificate în funcţie de masa pe care o au, independent de eventuala rotaţie (moment cinetic). Dimensiunile găurilor negre, legate de raza orizontului evenimentelor, sunt date de raza lui Schwarzschild, care depinde de masa găurii negre printr-o relaţie de directă proporţionalitate: cu cât gaura neagră este mai mare, cu atât raza sa (deci raza orizontului evenimentelor) este mai mare.
O categorie aparte o reprezintă găurile negre microscopice (micro-găuri negre), cele care au o masă mult mai mică decât o stea. De exemplu, o astfel de gaură neagră cu masa egală cu cea a Lunii ar avea o raza în jur de 0.1 mm!!! (ca un fir de păr!). Acest gen de găuri negre nu se pot forma în urma exploziei stelelor aflate în faza finală a evoluţiei lor. Se bănuieşte însă că ar putea exista în prezent astfel de găuri negre microscopice create în primele clipe după Big Bang, când densitatea materiei era extrem de mare. Aceste găuri negre se numesc şi găuri negre primordiale şi ar putea constitui parte din misterioasa materie întunecată, acea materie care are efecte gravitaţionale dar... nu se vede.
Într-un articol publicat recent în revista “Physical Review Letters” de către geofizicianul Shravan Hanasoge, de la Princeton University, se arată cum “ciocnirea” unei astfel de găuri negre primordiale cu Pământul ar putea avea efecte nebănuite: producerea de... cutremure. Din fericire, cum vom vedea, aceste cutremure nu sunt catastrofice.
În urma Big Bangului ar fi putut lua naştere un număr enorm de găuri negre cu mase de câteva miliarde de tone, care bântuie încă prin Univers. Dacă acestea ar reprezenta mare parte din materia întunecată – care ar trebuie să fie de circa 4-5 ori mai multă decât materia obişnuită, cea pe care o cunoaştem şi o vedem – atunci la fiecare 10 milioane de ani Pământul ar trebui să întâlnească un astfel de obiect misterios. Ce se întâmplă în această situaţie? Simulările făcute de Hanasoge arată cum efectele acestei întâlniri nu ar fi deloc catastrofice! Găurile negre de genul celor menţionate ar trebui sa aibă dimensiuni minuscule: mai mici decât nucleele atomilor! În ciocnirea lor cu Pământul, practic l-ar traversa dintr-o parte în alta, printr-un nano-tunel, după care ar continua nestingherite călătoria lor prin Univers.
Totuşi, această întâlnire nu ar fi lipsită complet de consecinţe: seismografele ar înregistra un cutremur bizar – cu două epicentre simultan, corespunzătoare punctelor de intrare şi ieşire a găurii negre din Pământ. Cutremurul, conform simulării, ar avea magnitudinea de 4 grade Richter.
Acest straniu fenomen, la graniţa dintre geologie, cosmologie şi fizica fundamentală, ar putea să ne dea informaţii extrem de interesante despre misterioasele găuri negre şi chiar şi despre originea Universului.


Articole înrudite