25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oceanul Antarctic deţine un secret pe care oamenii de ştiinţă l-au înţeles, în sfârşit
Oceanul Antarctic deţine un secret pe care oamenii de ştiinţă l-au înţeles, în sfârşit
Cercetătorii britanici şi australieni au declarat că au descoperit misterul cantităţilor uriaşe de dioxid de carbon depozitate în adâncurile Oceanului Antarctic, fapt care-i va ajuta pe oamenii de ştiinţă să anticipeze efectul viitoarelor schimbări climatice.
Oceanele reglează schimbările climatice prin capacitatea lor de a absorbi dioxidul de carbon provenit din arderea combustibililor fosili. Cercetătorii au descoperit că, dintre toate oceanele Terrei, Oceanul Antarctic deţine cele mai mari depozite de carbon, absorbind circa 40% din dioxidul de carbon produs de activităţile umane.
Până recent, oamenii de ştiinţă nu cunoşteau exact mecanismul acestui proces, din cauza mărimii şi inaccesibilităţii Oceanului Antarctic.
"Prin identificarea mecanismelor responsabile de absorbţia carbonului din straturile de suprafaţă ale oceanului, suntem acum în situaţia de a înţelege cum schimbarea climei poate afecta acest proces", declară oceanograful Richard Matear, unul dintre autorii studiului publicat în premieră în paginile prestigiosului Nature Geoscience.
Echipa de cercetători britanici şi australieni a descoperit că preluarea dioxidului de carbon de la suprafaţă şi depozitarea lui în adâncul oceanului se produce în anumite puncte şi nu uniform, pe toată suprafaţa oceanului, aşa cum se crezuse anterior. O combinaţie aparte de factori precum vânturile, curenţii marini şi vârtejurilede apă creează condiţiile necesare atragerii carbonului în adâncurile oceanului, unde rămâne timp de zeci şi sute de ani. Unii dintre curenţii marini implicaţi în acest fenomen au o lăţime de cca. 1.000 kilometri. Se poate considera deci, că Oceanul Antarctic este un uriaş bazin natural de depozitare a carbonului, conform autorilor studiului, care au calculat că porţiunea de ocean cuprinsă între 35 şi 65 grade latitudine sudică poate absorbi echivalentul a 1,65 miliarde tone de carbon anual, mai mult decât produce în fiecare an Japonia.
Cercetătorii se tem că încălzirea planetei noastre poate duce la întruperea acestui ciclu natural, prin schimbarea traseelor curenţilor atmosferici şi al celor oceanici. "Schimbările climatice vor interfera categoric cu procesul de absorbţie a carbonului şi îl vor modifica", încheie Richard Matear.


Articole înrudite