22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Inteligenţa artificială prezice infracţiunile viitoare
Inteligenţa artificială prezice infracţiunile viitoare

Forţele de securitate din Argentina au anunţat planuri de a utiliza inteligenţa artificială pentru a „prezice infracţiunile viitoare”, o măsură care a stârnit îngrijorări în rândul experţilor cu privire la ameninţările la adresa drepturilor cetăţenilor. Preşedintele de extremă-dreapta, Javier Milei, a creat Unitatea de Inteligenţă Artificială Aplicată la Securitate, care va folosi algoritmi de învăţare automată pentru a analiza datele istorice despre infracţiuni şi pentru a prezice infracţiunile viitoare.
Noua unitate se va concentra pe aplicarea inteligenţei artificiale, analizei datelor şi învăţării automate pentru a identifica modele şi tendinţe criminale în bazele de date ale ministerului de securitate. De asemenea, se aşteaptă să folosească software de recunoaştere facială pentru a identifica „persoane căutate”, să patruleze reţelele sociale şi să analizeze în timp real imaginile de pe camerele de securitate pentru a detecta activităţi suspecte.
Ministerul Securităţii a declarat că noua unitate va ajuta la „detectarea ameninţărilor potenţiale, identificarea mişcărilor grupurilor criminale şi anticiparea tulburărilor”. Cu toate acestea, această măsură inspirată din filmul „Minority Report” a declanşat alarme în rândul organizaţiilor pentru drepturile omului.
Experţii se tem că anumite grupuri din societate ar putea fi supravegheate excesiv de această tehnologie şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cine şi câţi membri ai forţelor de securitate vor avea acces la informaţiile colectate. Amnesty International a avertizat că această mişcare ar putea încălca drepturile omului.
„Supravegherea la scară largă afectează libertatea de exprimare, deoarece încurajează oamenii să se autocenzureze sau să se abţină de la a-şi împărtăşi ideile sau criticile, dacă suspectează că tot ceea ce comentează, postează sau publică este monitorizat de forţele de securitate”, a declarat Mariela Belski, directorul executiv al Amnesty International Argentina.
Centrul Argentinian pentru Studii privind Libertatea de Exprimare şi Accesul la Informaţii a menţionat că astfel de tehnologii au fost utilizate în trecut pentru a „profiliza academicieni, jurnalişti, politicieni şi activişti”, ceea ce, fără supraveghere adecvată, ameninţă intimitatea.
O sursă din ministerul securităţii a afirmat că noua unitate va funcţiona în cadrul legislaţiei actuale, inclusiv în conformitate cu mandatul Legii de Protecţie a Informaţiilor Personale. Acesta a adăugat că unitatea va concentra aplicarea inteligenţei artificiale, analizei datelor şi învăţării automate pentru a identifica modele şi tendinţe criminale în bazele de date ale ministerului de securitate.
În concluzie, Argentina devine prima ţară care foloseşte inteligenţa artificială pentru a prezice infracţiunile viitoare, o măsură controversată care ridică întrebări semnificative despre echilibrul dintre securitate şi respectarea drepturilor omului. Rămâne de văzut cum va evolua implementarea acestei tehnologii şi care vor fi efectele sale asupra societăţii, relatează playtech.ro.


Articole înrudite