Fotbal
Fotbalul, aşa cum este numit în Europa, sau soccerul, după denumirea sa americană, nu putea lipsi în niciun fel dintr-un top de asemenea profil. De fapt, este cel mai popular sport de pe planetă şi are adepţi în absolut toate colţurile lumii. Nicăieri, însă, nu este mai apreciat şi mai jucat decât în Europa şi America Latină. Poate că nu întâmplător absolut toate campioanele mondiale ale acestui sport vin de pe unul dintre aceste două continente. Numai în Europa există peste 223.000 de cluburi de fotbal, dintr-un total mondial de aproximativ 305.000, numărul jucătorilor ridicându-se la 246 de milioane. Evident, nu poate fi cuantificat şi numărul celor care joacă fotbal din simplă pasiune, pe terenuri sintetice sau pe maidanele satelor şi oraşelor lumii.
Cricket
Dacă fotbalul este sportul rege, cricketul a fost numit de cei peste 1,5 miliarde de fani din toată lumea drept prinţul sporturilor. Născut în Anglia, undeva între secolele XIV şi XVI, cricketul a devenit sport naţional englez încă din secolul al XVIII-lea şi a cunoscut o rapidă ascensiune în toate fostele colonii engleze. Mai mult, primul meci internaţional s-a jucat între SUA şi Canada, în anul 1844, privând Anglia de acest privilegiu. Cricketul a decăzut, însă, după Primul Război Mondial, pierzând teren în America de Nord şi chiar în ţările europene. În schimb, criketul este încă adulat în Australia, India, Pakistan, Bangladesh, Africa de Sud, Sri Lanka, Nepal, Afganistan sau Indiile de Vest, acolo unde meciurile de profil adună cu mult mai mulţi spectatori decât regele fotbal. În fapt, există circa 20 de ţări în care cricketul a fost declarat "cel mai popular sport", şi asta în condiţiile în care există 104 ţări în care acest sport este practicat.
Rugby
Un alt sport inventat de englezi, rugbyul, este şi unul dintre cele mai populare sporturi de pe planetă. Iubit până la fanatism de către britanici, sportul cu balonul oval a prins rapid şi la publicul din Franţa, Italia sau din fostele ţări sovietice, fiind jucat în prezent în peste 30 de ţări. Dar parcă nicăieri nu este atât de îndrăgit precum în emisfera sudică. Dacă Australia şi Africa de Sud deţin recordul pentru cele mai multe titluri mondiale câştigate, cu câte două competiţii, iar numărul cluburilor de rugby din cele două ţări este unul uriaş, în Noua Zeelandă dragostea localnicilor pentru acest sport pare să nu cunoască margini. Trebuie spus că în ţara unuia dintre cei mai mari rugbysti din toate timpurile, Jonah Lomu, există chiar academii de rugby, iar copiii sunt antrenaţi în tainele acestui sport încă de la vârste fragede. De altfel, se pare că nativii maori sunt deosebit de atraşi de rugby, unele dintre cele mai puternice selecţionate din lume provenind din Fiji, Samoa, Tonga, Tahiti, Noua Caledonie sau Samoa de Vest. În schimb, în Asia, Africa şi cele două Americi, rugbyul este aproape inexistent, doar selectionatele Japoniei, Argentinei, Canadei, Statelor Unite sau Namibiei reuşind să iasă în evidenţă în timpul Campionatelor Mondiale.
Handbal
În ciuda faptului că nu se bucură de succesul fotbalului sau rugby-ului pe plan mondial, handbalul atrage numeroşi suporteri, cei mai mulţi dintre ei provenind din ţările scandinave sau est-europene. Nici nu este de mirare dacă ne gândim că originile sale vin dintr-un joc tradiţional al inuiţilor din Groenlanda. Şi chiar dacă selecţionata masculină a României a fost cea mai bună din lume pentru o perioadă importantă de timp, câştigând nu mai puţin de 4 turnee finale ale Campionatului Mondial, nicăieri succesul acestui sport nu a fost la fel de mare precum în Norvegia, Suedia sau Danemarca. Cu evoluţii constante de-a lungul timpului, selecţionatele scandinave şi-au păstrat mereu locurile fruntaşe în cele mai importante competiţii internaţionale, fie ele destinate handbalului masculin sau feminin, numărul uriaş de şcoli de handbal sau de echipe profesioniste asigurând succesul acestora şi în competiţiile intercluburi. Evident, nici ţări precum Spania, Germania, Rusia, Franţa, Coreea, Ungaria sau România nu s-au lăsat mai prejos în turneele internaţionale, dar pasiunea scandinavilor pentru handbal este, de departe, cea mai aprinsă dintre toate. În prezent, Federaţia Internaţională de Handbal are 166 de membri, cu 795.000 de echipe în toată lumea, care adună sute de milioane de telespectatori.
Baseball
Vărul mai civilizat şi mai nou al oinei romaneşti, baseballul, este un sport cu un succes nebun în Lumea Nouă, mai ales în America Centrală şi cea de Nord. Este considerat sportul naţional în Cuba, Republica Dominicană sau Statele Unite ale Americii, acolo unde se înregistrează prezenţe record ale spectatorilor la meciurile din campionatele interne. Mai mult, în Cuba este prevăzut obligatoriu în programa şcolară, copiii începând antrenamentele încă de la vârsta de 6 ani. Dar, în mod ciudat, baseballul nu a avut deloc succes în alte părţi ale lumii, deşi este iubit cu frenezie peste Ocean de zeci sau chiar de sute de milioane de spectatori. Încercări timide de a lansa baseballul în Europa, Asia sau Africa au existat, dar publicul de pe aceste continente a ignorat aproape total sportul care a făcut şi face furori în America şi, mai nou, în Japonia. Trebuie menţionat că doar Japonia şi Taiwan se pot mândri că au reuşit să importe cu succes unul dintre sporturile naţionale americane.
Baschet
Inventat în Statele Unite ale Americii, în anul 1891, de către profesorul de origine canadiană James Naismith, baschetul nu a avut nevoie de prea mult timp ca să devină unul dintre cele mai iubite sporturi din lume. Considerat o veritabilă mândrie naţională în SUA, acolo unde există cea mai puternică ligă naţională din lume, baschetul are numeroşi adepţi şi în Rusia, China, Argentina, Filipine, Germania, Grecia, Spania, Serbia, Italia sau Puerto Rico, asta ca să numit doar câteva dintre cele peste 100 de ţări în care se practică acest sport. FIBA, sau Federation Internaţionale de Basketball Amater, a luat naştere în anul 1932, cu doar 8 membri fondatori, unul dintre aceştia fiind chiar România. A devenit sport olimpic în anul 1936, iar în prezent este unul dintre cele mai urmărite sporturi de pe planetă, cu peste 2 miliarde de spectatori şi telespectatori din toate colţurile lumii.
Hocheiul pe iarbă
O să vi se pară ciudat că un sport pe care noi, românii, îl vedem că pe un spectacol exotic în competiţiile internaţionale, este, de fapt, unul dintre cele mai urmărite sporturi de echipă din lume. Federaţia Internaţională de Hochei pe Iarbă are peste 100 de ţări membre, iar în India, Pakistan, Bangladesh, Germania, Olanda sau Australia este văzut ca un veritabil fenomen. Deţinătoarea celor mai multe titluri olimpice este India, cu 8 trofee, în timp ce Olanda şi Pakistan şi-au împărţit cele mai multe titluri mondiale, cu 6, respectiv 4, turnee câştigate. Ascensiunea hocheiului pe iarbă este cu atât mai surprinzătoare cu cât acest sport a fost înfiinţat de abia în anul 1971.
Hocheiul pe gheaţă
Evident că nu puteam vorbi de hocheiul pe iarba fără să pomenim şi cel mai popular sport de iarnă, hocheiul pe gheaţă. Cu un aflux uriaş de spectatori, hocheiul se numără printre cele mai populare sporturi în Canada, SUA, Rusia, Cehia, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda, Slovacia sau Suedia. 66 de ţări au devenit deja membre ale Federaţiei Internaţionale de Hochei, iar numărul telespectatorilor urcă la peste 2 miliarde la nivel mondial. Numai în SUA şi Canada, în celebra NHL, numărul mediu de spectatori săptămânal este de circa 40.000 de persoane.
Volei
Cu nimic mai prejos decât baschetul, handbalul sau rugbyul, voleiul este deja un sport cu acoperire globală. Peste 150 de ţări organizează campionate interne de volei, cele mai puternice regăsindu-se în Brazilia, SUA, Rusia, Italia, Olanda, Japonia, China, India sau Filipine. De altfel, voleiul este sportul naţional în Sri Lanka, şi cunoaşte o popularitate crescută în mai toate şcolile şi liceele lumii. O versiune modernă a voleiului clasic, voleiul pe plajă, a câştigat un număr uriaş de susţinători devenind, practic, unul dintre cele mai iubite sporturi de vară de pe planetă.
Fotbalul american
Este cel mai popular sport din SUA dar, deşi are rădăcini europene, fiind derivat din rugbyul clasic, fotbalul american a cunoscut un succes minor pe Bătrânul Continent. Dacă în America de Nord există circa 200 de milioane de fani împătimiţi ai acestui sport, încă 106 milioane se regăsesc în Japonia sau în Caraibe. Trebuie spus că fotbalul american este cel mai de succes sport din SUA, cu venituri anuale ce depăşesc 6 miliarde de dolari. De asemenea, IFAF, Liga americană de fotbal, se mândreşte cu cele mai mari audienţe dintre toate sporturile din această ţară, o medie a spectatorilor cifrându-se la aproximativ 68.000 de persoane. Şi chiar dacă se joacă şi în Marea Britanie, Italia, Olanda, Rusia, Mexic, Germania, Spania sau Austria, succesul acestui sport în Europa se lăsa încă aşteptat.
Fotbalul australian
Chiar de ar fi rămas doar un sport exclusiv al australienilor şi tot ar fi trebuit menţionat ca unul dintre sporturile cu cei mai mulţi suporteri din întreaga lume. Este deja cunoscut că în Þara Cangurilor versiunea locală a fotbalului (cunoscută sub numele de Footy sau Aussie Rules) a generat pasiuni nebănuite şi a adunat milioane de suporteri. Ceea ce nu mulţi ştiu este că Footy este jucat pe toate continentele, cele mai cunoscute reprezentative fiind cele din Africa de Sud, Argentina, Chile, China, India, Israel, Spania (în special povincia Catalunia), Danemarca sau Georgia. În prezent, există 2.659 de cluburi de fotbal australian în toată lumea, numărul jucătorilor înregistraţi urcând la circa 700.000.
Fotbalul, aşa cum este numit în Europa, sau soccerul, după denumirea sa americană, nu putea lipsi în niciun fel dintr-un top de asemenea profil. De fapt, este cel mai popular sport de pe planetă şi are adepţi în absolut toate colţurile lumii. Nicăieri, însă, nu este mai apreciat şi mai jucat decât în Europa şi America Latină. Poate că nu întâmplător absolut toate campioanele mondiale ale acestui sport vin de pe unul dintre aceste două continente. Numai în Europa există peste 223.000 de cluburi de fotbal, dintr-un total mondial de aproximativ 305.000, numărul jucătorilor ridicându-se la 246 de milioane. Evident, nu poate fi cuantificat şi numărul celor care joacă fotbal din simplă pasiune, pe terenuri sintetice sau pe maidanele satelor şi oraşelor lumii.
Cricket
Dacă fotbalul este sportul rege, cricketul a fost numit de cei peste 1,5 miliarde de fani din toată lumea drept prinţul sporturilor. Născut în Anglia, undeva între secolele XIV şi XVI, cricketul a devenit sport naţional englez încă din secolul al XVIII-lea şi a cunoscut o rapidă ascensiune în toate fostele colonii engleze. Mai mult, primul meci internaţional s-a jucat între SUA şi Canada, în anul 1844, privând Anglia de acest privilegiu. Cricketul a decăzut, însă, după Primul Război Mondial, pierzând teren în America de Nord şi chiar în ţările europene. În schimb, criketul este încă adulat în Australia, India, Pakistan, Bangladesh, Africa de Sud, Sri Lanka, Nepal, Afganistan sau Indiile de Vest, acolo unde meciurile de profil adună cu mult mai mulţi spectatori decât regele fotbal. În fapt, există circa 20 de ţări în care cricketul a fost declarat "cel mai popular sport", şi asta în condiţiile în care există 104 ţări în care acest sport este practicat.
Rugby
Un alt sport inventat de englezi, rugbyul, este şi unul dintre cele mai populare sporturi de pe planetă. Iubit până la fanatism de către britanici, sportul cu balonul oval a prins rapid şi la publicul din Franţa, Italia sau din fostele ţări sovietice, fiind jucat în prezent în peste 30 de ţări. Dar parcă nicăieri nu este atât de îndrăgit precum în emisfera sudică. Dacă Australia şi Africa de Sud deţin recordul pentru cele mai multe titluri mondiale câştigate, cu câte două competiţii, iar numărul cluburilor de rugby din cele două ţări este unul uriaş, în Noua Zeelandă dragostea localnicilor pentru acest sport pare să nu cunoască margini. Trebuie spus că în ţara unuia dintre cei mai mari rugbysti din toate timpurile, Jonah Lomu, există chiar academii de rugby, iar copiii sunt antrenaţi în tainele acestui sport încă de la vârste fragede. De altfel, se pare că nativii maori sunt deosebit de atraşi de rugby, unele dintre cele mai puternice selecţionate din lume provenind din Fiji, Samoa, Tonga, Tahiti, Noua Caledonie sau Samoa de Vest. În schimb, în Asia, Africa şi cele două Americi, rugbyul este aproape inexistent, doar selectionatele Japoniei, Argentinei, Canadei, Statelor Unite sau Namibiei reuşind să iasă în evidenţă în timpul Campionatelor Mondiale.
Handbal
În ciuda faptului că nu se bucură de succesul fotbalului sau rugby-ului pe plan mondial, handbalul atrage numeroşi suporteri, cei mai mulţi dintre ei provenind din ţările scandinave sau est-europene. Nici nu este de mirare dacă ne gândim că originile sale vin dintr-un joc tradiţional al inuiţilor din Groenlanda. Şi chiar dacă selecţionata masculină a României a fost cea mai bună din lume pentru o perioadă importantă de timp, câştigând nu mai puţin de 4 turnee finale ale Campionatului Mondial, nicăieri succesul acestui sport nu a fost la fel de mare precum în Norvegia, Suedia sau Danemarca. Cu evoluţii constante de-a lungul timpului, selecţionatele scandinave şi-au păstrat mereu locurile fruntaşe în cele mai importante competiţii internaţionale, fie ele destinate handbalului masculin sau feminin, numărul uriaş de şcoli de handbal sau de echipe profesioniste asigurând succesul acestora şi în competiţiile intercluburi. Evident, nici ţări precum Spania, Germania, Rusia, Franţa, Coreea, Ungaria sau România nu s-au lăsat mai prejos în turneele internaţionale, dar pasiunea scandinavilor pentru handbal este, de departe, cea mai aprinsă dintre toate. În prezent, Federaţia Internaţională de Handbal are 166 de membri, cu 795.000 de echipe în toată lumea, care adună sute de milioane de telespectatori.
Baseball
Vărul mai civilizat şi mai nou al oinei romaneşti, baseballul, este un sport cu un succes nebun în Lumea Nouă, mai ales în America Centrală şi cea de Nord. Este considerat sportul naţional în Cuba, Republica Dominicană sau Statele Unite ale Americii, acolo unde se înregistrează prezenţe record ale spectatorilor la meciurile din campionatele interne. Mai mult, în Cuba este prevăzut obligatoriu în programa şcolară, copiii începând antrenamentele încă de la vârsta de 6 ani. Dar, în mod ciudat, baseballul nu a avut deloc succes în alte părţi ale lumii, deşi este iubit cu frenezie peste Ocean de zeci sau chiar de sute de milioane de spectatori. Încercări timide de a lansa baseballul în Europa, Asia sau Africa au existat, dar publicul de pe aceste continente a ignorat aproape total sportul care a făcut şi face furori în America şi, mai nou, în Japonia. Trebuie menţionat că doar Japonia şi Taiwan se pot mândri că au reuşit să importe cu succes unul dintre sporturile naţionale americane.
Baschet
Inventat în Statele Unite ale Americii, în anul 1891, de către profesorul de origine canadiană James Naismith, baschetul nu a avut nevoie de prea mult timp ca să devină unul dintre cele mai iubite sporturi din lume. Considerat o veritabilă mândrie naţională în SUA, acolo unde există cea mai puternică ligă naţională din lume, baschetul are numeroşi adepţi şi în Rusia, China, Argentina, Filipine, Germania, Grecia, Spania, Serbia, Italia sau Puerto Rico, asta ca să numit doar câteva dintre cele peste 100 de ţări în care se practică acest sport. FIBA, sau Federation Internaţionale de Basketball Amater, a luat naştere în anul 1932, cu doar 8 membri fondatori, unul dintre aceştia fiind chiar România. A devenit sport olimpic în anul 1936, iar în prezent este unul dintre cele mai urmărite sporturi de pe planetă, cu peste 2 miliarde de spectatori şi telespectatori din toate colţurile lumii.
Hocheiul pe iarbă
O să vi se pară ciudat că un sport pe care noi, românii, îl vedem că pe un spectacol exotic în competiţiile internaţionale, este, de fapt, unul dintre cele mai urmărite sporturi de echipă din lume. Federaţia Internaţională de Hochei pe Iarbă are peste 100 de ţări membre, iar în India, Pakistan, Bangladesh, Germania, Olanda sau Australia este văzut ca un veritabil fenomen. Deţinătoarea celor mai multe titluri olimpice este India, cu 8 trofee, în timp ce Olanda şi Pakistan şi-au împărţit cele mai multe titluri mondiale, cu 6, respectiv 4, turnee câştigate. Ascensiunea hocheiului pe iarbă este cu atât mai surprinzătoare cu cât acest sport a fost înfiinţat de abia în anul 1971.
Hocheiul pe gheaţă
Evident că nu puteam vorbi de hocheiul pe iarba fără să pomenim şi cel mai popular sport de iarnă, hocheiul pe gheaţă. Cu un aflux uriaş de spectatori, hocheiul se numără printre cele mai populare sporturi în Canada, SUA, Rusia, Cehia, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda, Slovacia sau Suedia. 66 de ţări au devenit deja membre ale Federaţiei Internaţionale de Hochei, iar numărul telespectatorilor urcă la peste 2 miliarde la nivel mondial. Numai în SUA şi Canada, în celebra NHL, numărul mediu de spectatori săptămânal este de circa 40.000 de persoane.
Volei
Cu nimic mai prejos decât baschetul, handbalul sau rugbyul, voleiul este deja un sport cu acoperire globală. Peste 150 de ţări organizează campionate interne de volei, cele mai puternice regăsindu-se în Brazilia, SUA, Rusia, Italia, Olanda, Japonia, China, India sau Filipine. De altfel, voleiul este sportul naţional în Sri Lanka, şi cunoaşte o popularitate crescută în mai toate şcolile şi liceele lumii. O versiune modernă a voleiului clasic, voleiul pe plajă, a câştigat un număr uriaş de susţinători devenind, practic, unul dintre cele mai iubite sporturi de vară de pe planetă.
Fotbalul american
Este cel mai popular sport din SUA dar, deşi are rădăcini europene, fiind derivat din rugbyul clasic, fotbalul american a cunoscut un succes minor pe Bătrânul Continent. Dacă în America de Nord există circa 200 de milioane de fani împătimiţi ai acestui sport, încă 106 milioane se regăsesc în Japonia sau în Caraibe. Trebuie spus că fotbalul american este cel mai de succes sport din SUA, cu venituri anuale ce depăşesc 6 miliarde de dolari. De asemenea, IFAF, Liga americană de fotbal, se mândreşte cu cele mai mari audienţe dintre toate sporturile din această ţară, o medie a spectatorilor cifrându-se la aproximativ 68.000 de persoane. Şi chiar dacă se joacă şi în Marea Britanie, Italia, Olanda, Rusia, Mexic, Germania, Spania sau Austria, succesul acestui sport în Europa se lăsa încă aşteptat.
Fotbalul australian
Chiar de ar fi rămas doar un sport exclusiv al australienilor şi tot ar fi trebuit menţionat ca unul dintre sporturile cu cei mai mulţi suporteri din întreaga lume. Este deja cunoscut că în Þara Cangurilor versiunea locală a fotbalului (cunoscută sub numele de Footy sau Aussie Rules) a generat pasiuni nebănuite şi a adunat milioane de suporteri. Ceea ce nu mulţi ştiu este că Footy este jucat pe toate continentele, cele mai cunoscute reprezentative fiind cele din Africa de Sud, Argentina, Chile, China, India, Israel, Spania (în special povincia Catalunia), Danemarca sau Georgia. În prezent, există 2.659 de cluburi de fotbal australian în toată lumea, numărul jucătorilor înregistraţi urcând la circa 700.000.