26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gliese 581 d este o planetă ce orbitează în jurul unei stele roşii, de mici dimensiuni, şi este prima care ar putea susţine viaţa, din descoperirile de până acum. Deşi se află la o distanţă mult prea mare pentru a putea fi observată direct (20 de ani lumină faţă de sistemul nostru solar), cercetătorii francezi au analizat efectele gravitaţionale ale acesteia asupra stelei din sistemul ei solar şi asupra altor planete. Ca dimensiune, Gliese 581 d este de două ori mai mare ca Pământul (dar cu o masă de 7 ori mai mare), este formată din suprafaţă solidă (nu gaz precum Jupiter sau Saturn) şi este îndeajuns de densă pentru a "se ţine" de o atmosferă substanţială.
De asemenea, s-a putut estima câtă energie primeşte planeta de la soarele în jurul căruia orbitează şi s-a realizat un model climatic posibil, rezultând că planeta are atmosferă stabilă şi suprafaţa acoperită cu apă lichidă. Comparativ cu condiţiile de viaţă de pe Pământ, Gliese 581 d primeşte relativ puţină energie din partea stelei în jurul căreia orbitează, aspect din care rezultă o atmosferă cu o concentraţie mai mare de CO2, dar capabilă să susţină viaţa. Pe lângă plante ar putea exista şi animale adaptate la gravitaţie ridicată, luminozitate puţină şi concentraţie redusă de oxigen, dar aceste animale ar fi de dimensiuni reduse.
Cei 20 de ani lumină distanţă între Pământ şi Gliese 581 d reprezintă o distanţă foarte mică la scară galactică, însă cu tehnologia actuală ne-ar lua aproximativ 300.000 de ani să ajungem în acel sistem solar. O şansă mai bună, pentru moment, ar fi să trimitem o sondă intergalactică, ce ar putea ajunge pe acea planetă în aproximativ 200 de ani.

Articole înrudite