20% dintre oameni sunt în permanenţă la dietă iar 40% dintre bărbaţi şi 30% dintre femei fac sport în mod regulat, dar tot nu slăbesc. Zicala "mai multă mişcare, mai puţină mâncare" nu funcţionează în cazul tuturor. Principiul este simplu, mulţi oameni îl urmează, dar rezultatele scontate refuza să apară. De ce? Înainte de a da vina pe tine, ia seama şi de factorii externi, independenţi de dietă şi sport. Afecţiunile, obiceiurile zilnice, medicaţia, toate te pot "ajuta" să menţii kilogramele pe care vrei cu disperare să el dai jos. Citeşte mai jos diverse situaţii şi găseşte-o pe cea care te reprezintă cel mai bine.
Te îngraşi uşor, dar sigur
Cauza ar putea fi un metabolism leneş sau dietele duse la extrem. După vârsta de 30 de ani, metabolismul tău devine mai lent, cu câte 5% în fiecare decadă. Dietele de tip yo-yo înrăutăţesc această "defectare" a metabolismului. Sunt vizate în special persoanele cu vârsta de peste 30 de ani şi cele care ţin foarte multe diete. Ce poţi face? Încearcă să fii mai activ şi să integrezi în regimul tau de viaţa exerciţii fizice care dezvoltă masa musculară, deoarece aceasta sporeşte rata metabolismului.
Te-ai îngrăşat după ce ai mers la doctor
Poţi suferi de efectele secundare ale medicaţiei. Multe medicamente au legătură cu creşterea în greutate: anti-depresivele, cele pentru migrene, diabet, presiune sanguină ridicată sau anticoncepţionale. Orice persoană care foloseşte una dintre aceste medicaţii este expusă la riscul de a se îngraşa. Reţine totuşi că în timp ce o persoană se poate îngraşa de la o anumită pastila, o altă poate slăbi. Dacă suspectezi că te-ai îngrăşat de la un anumit medicament, citeşte cu atenţie prospectul. În cazul în care ai dreptate, roagă medicul să îţi prescrie o reţetă alternativă, nu înceta medicaţia fără un consult.
Faci sport, dar grăsimea nu dispare
Mai mult ca sigur execuţi exerciţii total nepotrivite. Corpul tău se poate adapta foarte rapid la cerinţele fizice, însă zonele cu probleme rămân neschimbate. Soluţia este să variezi rutina şi să execuţi sesiuni intense de fitness. Cel mai simplu exemplu este trecerea de la mers la jogging.
Ai formă de pară, cu coapsele foarte groase
Îngroşarea anormală a picioarelor şi coapselor este cauzată de acumularea de celule grase în ţesuturile de sub piele şi reţinerea de lichid în acele celule. Un alt semn este faptul că picioarele se simt foarte "delicate" şi se învineţesc uşor. Pot avea şi aspect de celulită. Lipedema afectează între 5 şi 10 la sută dintre femei. Nu se cunoaşte exact cauza afecţiunii şi, din păcate, nu are niciun remediu concret.
Talie de viespe, senzaţie de balonare
Cauza: intoleranţă la un aliment. Alte semnale sunt: flatulaţiile, ameţelile, diareea, discomfort după masă combinat cu încheieturi dureroase. Când oragnismul tău este intolerant la anumite alimente, îi este greu să le digere, astfel că ele rămân în tractul digestiv parţial procesate, "cochetând" cu aciditatea şi bacteriile. Cele mai comune alimente intolerate sunt lactatele şi cerealele. Cele mai expuse la această problemă sunt persoanele în vârstă.
Grăsime pe talie
Poate fi cauzată de sindromul ovarelor polichistice. Afecţiunea de natură hormonală afectează între 5 şi 10 la sută dintre femei. Poate apărea oricând după pubertate şi dispare la menopauză. Grăsimea se adună, de obicei, în zona mediană a corpului: talie, piept şi spate. Alte semnale sunt: ciclu menstrual neregulat sau absent, acnee, păr în exces pe faţă şi coapse. Toate se produc din cauza cantităţii prea mari de testosteron şi a altor hormoni masculini. Mână în mână cu sindromul ovarelor polichistice merge rezistenţa la insulină, ambele favorizând creşterea în greutate.
Creştere constantă în greutate
Cauză genetică. Studiile recente au descoperit o genă care încurajează acumularea de grăsime. Estimativ, 6% dintre oameni au gene vulnerabile în această privinţă. "Nefericiţii" trebuie să fie mult mai atenţi la ceea ce mănâncă şi să practice sport în mod regulat.
Faţa umflată şi greutate crescătoare
Glanda tiroidă cauzează de obicei aceste efecte: păr şi unghii uscate, lipsă de energie, piele uscată şi senzaţie de frig. Când tiroida nu funcţionează în paramentrii normali, se produce efectul de faţă-pufoasă. Medicul poate da tartament în acest caz.