Londra, Mumbai, New York, Durban... Oraşe înghiţite de apă, cu străzile inundate şi monumentele acoperite de mare. Aceasta ar fi predicţia pentru anul 2100, dacă temperatura de pe Terra va creşte cu 4°C, deşi anumite schimbări vor fi vizibile şi dacă temperatura va urca cu 2°C.
Cele 2°C de încălzire corespund limitei amplu discutate în ziua de azi, ca fiind pragul pentru a evita o schimbare climatică catastrofală. De fapt, preşedintele francez, François Hollande, consideră că pentru ca summitul climei (COP21) să fie un succes, acordul la care este necesar să se ajungă trebuie să fixeze „o traiectorie” care să evite o încălzire globală superioară celor 2°C până la finele secolului.
Dacă acest obiectiv nu se atinge, perspectivele de viitor pentru 2100 ar fi îngrozitoare, după cum arată imaginile realizate de organizaţia independentă Climate Central. Previziunile se bazează pe modele climatice realizate în funcţie de extinderea suprafeţei apelor oceanelor ca urmare a fenomenului încălzirii, a topirii gheţarilor şi a deteriorărilor de mediu atât în Groenlanda, dar şi în Antarctida. (N.S.S.)
Imagini din Londra cu o creştere a temperaturii de 2°C şi de 4°C. În ambele, se poate vedea Parlamentul capitalei britanice acoperit de râul Tamisa. Cu o creştere de 4°C, însă, podul Westminster Bridge dispare practic sub ape.
Imagini din oraşul sud-african Durban. La stânga, cu 2°C în plus, o parte a intrării în primăria oraşului este inundată. La dreapta, cu 4°C în plus, nici măcar nu se mai poate vedea edificiul. Totul a fost acoperit de apele Oceanului Indian.
Oraşul New York. Cu o încălzire de 2°C, sculptura în bronz a taurului de pe Wall Street Bull continuă să fie la fel. Turiştii se adună pe strada Broadway şi nimic nu pare să se fi schimbat. Totuşi, cu 4°C în plus, deja nu mai există nici turişti, nici străzi, nici taur… Apa a înghiţit totul.
Mumbai. În imaginea din stânga (+2°C), Poarta Indiei dispare practic, deşi lumea încă se mai poate plimba prin împrejurimi. La dreapta (+4°C), surprinde faptul că Poarta a fost înghiţită de apă şi nu mai există nimic în jurul ei.
Río de Janeiro. Intrarea în Biserica Nuestra Senora de Candelaria nu suferă mai schimbări cu o creştere a temperaturii de 2°C. Maşinile continuă să circule şi străzile din centrul oraşului sunt pline. Altceva se întâmplă dacă vorbim de o creştere de 4°C. Maşinile dispar complet, fiind acoperite de apă şi nimeni nu se mai plimbă. Apa este noul chiriaş al oraşului.
Sydney. Faleza de la Sydney Opera House îşi continuă viaţa normală pe fondul unei creşteri a temperaturii de 2°C. Turiştii sunt aşezaţi la terasele de lângă mare, se plimbă sau fac fotografii. Totul se schimbă cu o creştere de 4°C. Oceanul Pacific a înghiţit faleza, unde se mai pot vedea doar umbrelele sub care mai înainte turiştii se protejau de razele soarelui.
Shanghai. Vederea de sus a Shanghai-ului nu lasă loc îndoielilor. Cu 2°C în plus, arterele principale ale oraşului sunt acoperite de apă. Cu o creştere a temperaturii de 4°C, nici la caracteristicile zgârie-nori nu mai există acces. Totul este acoperit de ape.