26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cea mai lungă şi puternică explozie cosmică de până acum
Cea mai lungă şi puternică explozie cosmică de până acum
NASA a mobilizat mai multe telescoape, printre care şi telescopul orbital Hubble, pentru a observa o galaxie îndepărtată în care se produce cea mai puternică şi îndelungată explozie cosmică observată până în prezent, informează AFP. La peste o săptămână după semnalarea acestei explozii din constelaţia Dragonului, aparatele continuau să surprindă radiaţii extrem de puternice, a căror intensitate fluctua, ce sunt emise din zona din spaţiu în care s-a produs explozia, conform unui comunicat NASA. Astronomii susţin că nu au văzut niciodată o explozie de o intensitate luminoasă atât de variabilă şi de o durată atât de lungă. În general, puternicele emisii de radiaţii gamma ce rezultă din explozia unei supernove nu durează mai mult de câteva ore.
"Cunoaştem obiecte din galaxia noastră ce pot produce explozii în lanţ sau repetate, însă acestea ar fi de milioane de ori mai slabe decât explozia pe care o observăm acum. Este cu adevărat extraordinar", a susţinut Andrew Fruchter, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore).
Acest fenomen cosmic a fost iniţial semnalat la 28 martie de satelitul american Swift, satelit conceput special pentru a detecta exploziile de raze gamma din Univers. Swift a localizat sursa acestei explozii în constelaţia Dragonului, în centrul unei galaxii situate la 3,8 miliarde de ani lumină de Pământ (1 an lumină este egal cu 9.460 de miliarde de kilometri). Conform primelor ipoteze, ar putea fi vorba despre explozia unei stele de dimensiuni supermasive ce a trecut prea aproape de o gaura neagră din centrul galaxiei.
Aproape toate galaxiile, inclusiv Calea Lactee, au în centrul lor o gaură neagră cu o masă de peste 1 milion de ori mai mare decât cea a Soarelui. Forţa gravitaţională imensă exercitată de această gaură neagră a prins probabil o stea supermasivă care este în prezent consumată treptat.

Articole înrudite