„Stăpâneşte-ţi foamea folosind imprimanta!”, cam aşa vom fi sfătuiţi în viitor, după ce NASA finanţează cu 125.000 de dolari un proiect de cercetare care urmăreşte printarea 3D a alimentelor din prafuri şi uleiuri pentru a asigura necesarul de hrană.
Proiectul îi aparţine inginerului Anjan Contractor şi presupune crearea unui anumit tip de alimente care să poată fi folosite în timpul misiunilor spaţiale de lungă durată, precum cea spre Marte. Cu toate acestea, Contractor speră că într-o bună zi tehnologia să fie utilizată de un public mult mai larg şi nu doar de astronauţi. Mai exact, Contractor îşi imaginează că va veni o zi în care fiecare bucătărie va fi dotată cu o imprimantă 3D astfel încât toată populaţia Globului să consume alimente printate din pulberi şi uleiuri, dar cu un aport nutriţional sănătos. Ceea ce îşi imaginează Contractor este sfârşitul erei în care oamenii aruncă mâncarea deoarece sistemul de printare 3D ar utiliza pudră cu termen de valabilitate 30 de ani şi care nu necesită păstrarea la temperaturi scăzute. Prin urmare, cartuşele folosite în printare, care vor conţine zaharuri, carbohidraţi complecşi, proteine sau alte substanţe organice esenţiale, vor putea fi utilizate până la epuizare înainte ca noi să le înlocuim. De asemenea, sintetizatoarele alimentare omniprezente vor crea noi căi de producere a caloriilor de bază. Din moment ce este vorba de pudre, sursele calorice ar putea fi reprezentate de orice lucru comestibil care conţine moleculele organice potrivite. Ştim deja că actualul consum de carne este nesustenabil şi atunci de ce nu ne-am lua proteinele din insecte?
Dacă acum nu vă atrage deloc gândul de a consuma ceva creat de imprimantele 3D, asta se datorează faptului că acum vă permiteţi să cumpăraţi alimentele existente. Însă, odată ce numărul populaţiei va creşte, s-ar putea să nu mai dispunem de aceleaşi resurse. „Cred că sistemul de alimentaţie actual nu va putea susţine 12 miliarde de oameni. Prin urmare, în cele din urmă, va trebui să ne schimbăm percepţia referitoare la ceea ce considerăm a fi hrană”, a explicat Contractor.
Pizza se numără printre felurile de mâncare ce urmează a fi create de imprimantele 3D. Ceea ce o face să fie un candidat potrivit este posibilitatea de a fi printată în straturi. În prezent, Contractor lucrează la „imprimanta de pizza”, care momentan este un prototip aflat în stadiu iniţial de dezvoltare, cu scopul de a printa prima pizza. Mai întâi, maşina trebuie să „printeze” un strat de aluat ce va fi copt chiar în timpul printării cu ajutorul unei plăci încălzite pe care va fi aşezat. Apoi, următoarele straturi vor fi alcătuite dintr-un sos de roşii. În cele din urmă, pizza va primi şi un topping, „un strat de proteine”, care ar putea fi creat din orice, inclusiv din carne, lapte sau plante.
Cât despre reţete, specialistul susţine că fiecare reţetă va fi, de fapt, un software care îi va spune imprimantei ce fel de amestecuri trebuie să facă, în cantităţi şi câte straturi să printeze.