28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce reprezintă superstiţiile sau "gândirea magică"
Ce reprezintă superstiţiile sau "gândirea magică"

Superstiţiile sau "gândirea magică" reprezintă, cu siguranţă, unul dintre cele mai fascinante comportamente umane de zi cu zi pe care le întâlnim. Probabil că în jurul tău sunt destui oameni care sunt prinşi în capcana superstiţiilor, poate că eşti şi tu. S-ar putea să nu fim pe deplin conştienţi de nenumăratele reguli pe care le urmăm pentru a ne asigura că viaţa merge aşa cum ne dorim. Ţi s-a întâmplat vreodată să nu îţi doreşti să te mai întorci după ce ai ieşit pe uşa casei pentru că aduce ghinion? Ţi-a dat cel puţin un fior sau un gând de teamă o zi de marţi sau vineri 13? Te încrunţi când vezi că-ţi taie calea o pisică neagră? Când ţi-ai citit ultima oară horoscopul? Dacă eşti ca majoritatea oamenilor, este posibil ca ocazional să ai un comportament superstiţios, fără să conştientizezi sau să te gândeşti prea mult la asta.
În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, superstiţiile reprezintă un fenomen universal şi cu greu cineva poate să devină imun faţă de el, fie că este adult cu o anumită pregătire şi stabil emoţional. "Cu toate că oamenii inteligenţi le consideră drept gândiri iraţionale, superstiţiile şi gândirea magică reprezintă acele aspecte ale vieţii noastre care ne fac în fapt umani. În fapt, aşa cum deja au explicat nenumăraţi psihologi, mintea umană funcţionează pe două canale: sistemul 1 şi sistemul 2 sau gândirea rapidă (intuitivă, fără efort voluntar sau control) şi gândirea lentă (conştientă, care foloseşte raţionamentul deducit şi necesită mult efort). Din sistemul 1, adică acel canal cu care ne naştem şi care este o consecinţă a evoluţiei şi rezultatul adaptării la mediu de-a lungul existenţiei rasei, se naşte si superstiţia. Sistemul 1 este legat de ceea ce se află dincolo de lucrurile pe care le înţelegem, pe care ni le putem explica, iar sistmeul 1 are legătură cu sinele conştient şi raţional, ce care gestionează credinţele, optiunile şi deciziile", explică hipnoterapeutul.

Specialistul crede că în cazul superstiţiilor sistemul 1 funcţionează după 3 principii:

1. Încearcă să găsească rezultate simple ale procesului cauză - efect pentru a înţelege lumea. "Acel think fast ne face să credem că tricoul purtat ultima dată când echipa noastra favorită a câştigat, are mare legătura cu victoria; ceea ce din punct de vedere raţional nu are niciun sens, dar vom continua să purtăm acel tricou de fiecare dată când echipa va juca", explică specialistul.
2. Nu îşi doreşte să ispitească soarta. "Sistemul 1 este cel care vine cu scenariul cel mai rău posibil pentru acţiunile noastre. Chiar dacă acel rău este unul nereal - el nefiind o fiinţă - tot vom încerca să îl personalizăm şi vom crede că am cobit dacă printr-o pură coincidenţă am ghicit o acţiune din viitor. Mintea raţională va respinge legătura, însă în acelaşi timp va încerca să găsească o explicaţie logică, care niciodată nu o să vină; drept pentru care, sistemul 1 va câştiga, iar în el va creşte un stereotip, pe care îl numim superstiţie", este de părere hipnoterapeutul.
3. Se bazează pe confirmarea propriilor profeţii. "De câte ori vi s-a întâmplat ca atunci când îţi întorci privirea către un lucru şi te mai şi concentrezi puţin, fix în acel moment să se întâmple un eveniment? Cred că fiecare dintre noi am trăit cel puţin o dată această experienţă. Sau de câte ori vi s-a întâmplat să anticipaţi un apel telefonic înainte ca telefonul să sune? De nenumărate ori. Dacă un eveniment inexplicabil din punct de vedere ştiinţific să întâmplă, iar cele două sunt exemple comune, atunci sistemul 2 se va da bătut, iar sistemul 1 deja a însămânţat în mintea noastră o nouă superstiţie. În consecinţă superstiţiile nu ne fac proşti, ci ne fac umani. Aşadar, nu trebuie să ne jenăm de acest lucru, ci să îmbrăţişăm faptul că evoluţia ne-a ajutat să dezvoltăm un sistem foarte eficient care nu ne va aduce la nebunie curată, din cauza că nu putem explica raţional multe dintre lucrurile care ni se întâmplă în viaţă", conchide hipnoterapeutul.


Articole înrudite