28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Berea ar putea deveni mai sănătoasă după ce oamenii de ştiinţă au descifrat codul genetic al orzului
Berea ar putea deveni mai sănătoasă după ce oamenii de ştiinţă au descifrat codul genetic al orzului

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descifrat codul genetic al orzului, o reuşită care ar putea conduce la obţinerea unor tipuri de bere mai sănătoase şi la dezvoltarea de culturi mai rezistente la secetă, informează recent Xinhua.
Cercetătorii au secvenţionat cu succes genomul orzului, una dintre cele mai complexe cereale, ceea ce ar putea permite modificarea acesteia în cadrul programelor de cultivare.
Rachel Burton de la Universitatea din Adelaide susţine că descifrarea codului genetic al orzului reprezintă o ''reuşită'' majoră ce ar putea conduce la crearea unor tipuri de bere mai sănătoase şi la o reducere a costurilor de producţie. ''Dacă se poate cultiva orz mai bun pentru malţificare, lucru ce va ajuta la scăderea costurilor energiei în fabricile de bere, acest lucru va fi benefic pentru planetă'', a declarat joi Burton pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).
Descoperirea oferă de asemenea ''o modalitate de adaptare'', mai spune Burton. ''Spre exemplu, cei care sunt interesaţi de o bere cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, pentru consumatorii care nu vor (multe — n.r.) calorii, atunci ar putea adapta dinainte malţul pentru a o obţine berea cu un potenţial redus de îngrăşare'', a explicat ea.
Specialista a adăugat că echipa sa a reuşit să efectueze experimente cu acest tip de malţ de orz care s-a dovedit că fermentează mai bine şi creşte producţia de bere. ''Unul dintre lucrurile de care suntem interesaţi este cât de repede pereţii (celulelor de orz — n.r.) se descompun (pentru a elimina zaharurile — n.r.), a adăugat ea explicând că atunci când aceşti ''pereţi'' se descompun într-un mod mai eficient, ''este eliminată o cantitate mai mare de amidon şi se obţine o fermentaţie mai bună''.
Chengdao Li de la Universitatea Murdoch a declarat că orzul este una dintre cele mai complexe cereale studiate. ''Orzul este prima cereală din specia sa secvenţionată într-un asemenea grad de detaliu. Genomul acestuia este de 12 ori mai mare decât cel al orezului, fiind totodată mai complex'', a spus omul de ştiinţă.
Descoperirea poate conduce de asemenea la dezvoltarea de cereale rezistente la secetă, fapt ce ar putea oferi avantaje economice.
În prezent, 30% din cantitatea de orz de bere provine din Australia, iar exporturile valorează peste 750 de milioane de dolari americani, mai arată sursa citată.


Articole înrudite