15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avioanele „marine” gigantice ar putea reprezenta viitorul aviaţiei
Avioanele „marine” gigantice ar putea reprezenta viitorul aviaţiei

Avioanele ”marine” ar putea reprezenta viitorul aviaţiei, susţin unii experţi. O aeronavă cu o concepţie radical diferită, cu ”o singură aripă”, care face corp comun cu fuselajul, având aspectul unui animal marin, ar putea transporta până la 2.000 de pasageri. Aceasta ar putea reduce traficul de pe aeroport şi ar avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, deoarece foloseşte combustibili ecologici. „Lumea se aşteaptă la o creştere a traficului aerian global, iar pentru a putea face faţă unei pieţe mai mari, industria aviaţiei urmăreşte să extindă aeroporturile majore, astfel încât să permită dezvoltarea unor aeronave mai mari, mai rapide şi mai eficiente”, susţin experţii de la Imperial College din Marea Britanie. ”Cu toate acestea, temeri legate de degradarea mediului şi de poluarea fonică reprezintă o barieră în calea expansiunii multor aeroporturi”, au mai precizat ei.

Cercetătorii de la Departamentul imperial de aeronautică au dezvoltat un design pentru un avion marin ce poate călătorii pe distanţe medii şi lungi despre care cred că ar putea ajuta la degrevarea traficului intern din marile aeroporturi ale lumii. Acesta a fost inspirat de ”bărcile zburătoare” din anii 1940, care aveau carenă în formă de ”V”, ceea ce le oferea flotabilitate şi navigabilitate la aterizarea şi decolarea de pe apă.

Acest design a fost implementat la avioanele marine, ceea ce le face să zboare mai lin, avantaj care ar putea înseamna un consum mai scăzut de carburanţi. Avioanele ar putea transporta 2.000 de pasageri, faţă de capacitatea maximă de la ora actuală, de 800 de persoane.

La ora actuală, experţii sunt de acord că deşi acest model este fezabil, numeroase dificultăţi tehnice trebuie depăşite până la dezvoltarea primului prototip.


Articole înrudite