15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
8 dintre cele mai rezistente la cutremur clădiri din lume
8 dintre cele mai rezistente la cutremur clădiri din lume

La mai bine de 36 de ani de la cutremurul în care au pierit mai mult de 1500 de romani şi peste 35000 de locuinţe au fost distruse, ţara noastră nu este încă pregătită să facă faţă unui seism similar.
Având în vedere faptul că România se numără printre ţările europene cele mai expuse la cel puţin un cutremur de mare magnitudine în următorii 50 de ani, conform unui studiu efectuat în 13 state, ar trebui să acordăm o importanţă deosebită structurii de rezistenţă la cutremure a imobilelor, aşa cum o fac şi alte state ale lumii: Chile, Japonia etc.
Iată 8 dintre cele mai rezistente la cutremur construcţii moderne ale lumii în acest moment:
1. Cu o înălţime de peste 800 metri, turnul Burj Khalifa din Dubai, nu este doar cea mai înaltă clădire din lume, ci se numără şi prinţe cele mai solide construcţii de pe întreg mapamondul. Deşi a fost ridicat într-o zonă cu risc seismic scăzut, colosul din Dubai a fost proiectat să reziste unui cutremur de până la 7 grade pe scara Richter. În anul 2008 gigantul a trecut testul rezistenţei seismice, rămânând intact după trecerea undelor cutremurului ce a zguduit Iranul.
2. Construită la sfârşitul anilor '80, în Los Angeles, unul dintre cele mai des zguduite de cutremure oraşe ale Statelor Unite, clădirea U.S. Bank Tower este cea mai înaltă din întreaga Californie. Având în vedere activitatea seismică constantă a zonei, constructorii şi inginerii care au lucrat la ridicarea turnului l-au proiectat pentru a face faţă unui cutremur de 8,3 grade pe scara Richter. Oamenii de ştiinţă şi seismologii susţin că falia San Andreas, pe care se află U.S. Bank Tower, nu este capabilă să producă un cutremur cu magnitudine mai mare de 8,0 grade pe scara Richter.
3. Din lista nu putea să lipsească Japonia, una dintre cele mai afectate ţări ale lumii din punct de vedere seismic. Aici se află turnul Yokohama Landmark – cea mai înaltă clădire din arhipelagul nipon. Folosit în calitate de hotel de 5 stele, complex comercial şi clădire de birouri, turnul Yokohama Landmark, cu înălţimea de aproape 300 de metri, a fost proiectat pentru a rezista celor peste o mie de cutremure produse anual în Japonia. Turnul nipon are o structură flexibilă, capabilă să absoarbă forţa cutremurelor. Cu alte cuvinte, întreaga construcţie este realizată din materiale elastice şi flexibile care pur şi simplu se îndoaie în timpul seismelor, fără a se sfărâma sau sparge. Se pare că secretul este folosirea unei structuri similare cu cea a templelor japoneze – pagodele cu 5 etaje – care n-au fost niciodată afectate de cutremure.
4. Turnul zgârie-nori Taipei 101 sau Centrul Financiar Taipei, cu o înălţime de 508 metri, este un alt exemplu de construcţie proiectată să reziste la seisme de mare magnitudine, fiind ridicat în Taiwan, o altă regiune mereu expusă la cutremure şi taifunuri. Având în vedere că se află pe o falie extrem de activă din punct de vedere seismic, inginerii, constructorii şi dezvoltatorii clădirii s-au văzut nevoiţi să găsească soluţia care să garanteze rezistenţa în caz de cutremure. Iar aceasta constă în folosirea unei bile gigantice din oţel, de 730 de tone, care atârnă în interiorul turnului. Rolul bilei, montată într-un leagăn uriaş confecţionat din cabluri de oţel, este de a absorbi undele de şoc ale cutremurelor, contracarând orice tendinţă de balansare a turnului care a fost până recent cea mai înaltă clădire a lumii, fiind detronată de mai sus menţionatul Burj Khalifa din Dubai.
5. Din lista celor mai rezistente la cutremur construcţii moderne ale lumii face parte şi aeroportul Internaţional Sabiha Gokcen din Istanbul, oraşul cel mai expus la cutremure din întreaga Europă. Recent s-au împlinit doi ani de la deschiderea oficială a aeroportului în construcţia căruia a fost folosită tehnologia de izolare seismică denumită „Triple Friction Pendulum”. Această tehnologie inovatoare care presupune ridicarea construcţiei pe nişte amortizoare uriaşe, deasupra solului, îi va permite aeroportului să rămână complet funcţional chiar şi în cazul unui cutremur cu magnitudine de 8 grade pe scara Richter. În prezent, aeroportul din Istanbul este cea mai întinsă ca suprafaţă construcţie rezistentă la cutremure din lume, fiind desfăşurat pe mai mult de 200.000 metri pătraţi.
6. Structura piramidală a celui mai înalt zgârie-nori din San Francisco, Transamerica Pyramid, este secretul rezistenţei acestuia la cele peste trei decenii de expunere la seismele specifice statului California. Întreaga structură a clădirii, cu armătura împletită în patru puncte ale fiecărui nivel, are la bază o fundaţie de 15,8 metri din oţel şi beton, proiectată să se mişte în timpul cutremurelor. În mare parte datorită acesteia, dar şi altor tehnici inginereşti, piramida de 48 de etaje din San Francisco a rezistat cutremurului de 7,1 grade care a avut loc în 1989, în munţii Santa Cruz din apropiere. Acel cutremur a durat mai mult de un minut, înclinând vârful turnului Transamerica Pyramid cu aproape 30 de centimetri dintr-o parte în alta, fără a-i afecta, însă, structura de rezistenţă.
7. În anul 1985, mai mult de 10.000 de locuitori ai oraşului Mexico City au pierit într-un seism cu magnitudine de 8,1 grade pe scara Richter. În locul clădirilor distruse de cutremurul devastator a fost ridicat turnul Torre Mayor, inaugurat în 2003. Colosul de 225 metri a fost proiectat să reziste la cutremure cu magnitudine de până la 9 grade pe scara Richter, numărându-se în acest moment printre cele mai rezistente structuri seismice din lume. Construit într-o zonă riscantă din punct de vedere seismic, pe cel mai puţin stabil sol din Mexico City, oraş zguduit de mai mult de zece cutremure zilnic, Torre Mayor are o fundaţie de 39 de metri adâncime, adică de trei ori mai adâncă decât fundaţia celebrei Empire State Building din New York. Pentru structura clădirii s-a folosit de două ori mai mult oţel decât a fost nevoie la ridicarea Turnului Eiffel. Specialiştii susţin că secretul rezistenţei seismice ridicate a turnului este reţeaua de întărituri diagonale, asemănătoare structurii diamantului, cel mai puternic tip de întăritură descoperit până în prezent, dar şi cele 98 de amortizoare ce absorb undele de şoc ale cutremurelor. Cea mai bună probă de anduranţă de până acum a turnului, trecută cu brio, de altfel, a fost cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade ce a avut loc la puţin timp după inaugurarea oficială.
8. Dovada că se poate şi la noi, o face Sky Tower – o clădire de birouri cu înălţimea de 137 metri, din Bucureşti. În prezent, turnul Sky Tower, construit pe Bulevardul Barbu Văcărescu din capitală, este cea mai înaltă clădire din România. Construcţia proiectată să reziste unui cutremur cu magnitudine de peste 9 grade pe scara Richter a fost finisată acum doi ani.


Articole înrudite