26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziarul Bild din Germania a publicat recent o listă cu 100 de alimente nutritive (stabilite de cei mai renumiţi nutriţionişti germani) ce ne protejează principalele organe. Legumele şi fructele indicate de nutriţionişti trebuie să fie consumate proaspete ori congelate, iar plantele medicinale se vor administra sub formă de infuzii, comprese sau tincturi.

Pentru inimă

1. varză – conţine fier şi potasiu, necesare inimii şi circulaţiei sanguine
2. broccoli – prin conţinutul de calciu, fier şi caroten, previne atacurile de cors şi ateroscleroza
3. ridichea – apăra împotriva atacurilor de inimă
4. portocala – are puţine calorii, conţine vitamina C şi scade valoarea colesterolului din sânge
5. morcovul – acidul folic şi bioflavonoidele conţinute de morcovi protejează inima
6. peştele – acizii Omega 3 apără sistemul vascular de inflamaţii şi calcifieri
7. ceapa – îmbunătăţeşte activitatea inimii şi circulaţia şi scade presiunea sângelui
8. usturoiul – alicina pe care o conţine previne accidentele vasculare cerebrale
9. leurda (usturoi sălbatic) – curăţă sângele de toxine
10. sparanghelul – curăţă cordul şi vasele mari de sânge
11. uleiul de măsline – energizează cordul şi reduce colesterolul
12. cicoarea – scade colesterolul şi tensiunea arterială şi curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice
13. somonul – este o sursă de acizi graşi Omega 3 care reuşesc să scadă din nivelul trigliceridelor din sânge
14. dovleacul – are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă
15. cartoful – protejează împotriva accidentelor cerebro-vasculare şi oferă o mare cantitate de vitamina C sistemului vascular
16. paprika – protejează vasele de sânge şi inima
17. roşia – normalizează tensiunea arterială, fiind diuretic eficient
18. măslinele – reduc colesterolul nociv şi tensiunea arterială
19. mărul – conţine peste 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia sistemului vascular
20. fasolea neagră – o singură cană de fasole furnizează între 120 şi 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburările de ritm cardiac
21. coacăzele – sunt excelente pentru circulaţia sângelui, având o concentraţie mare de minerale şi vitaminele B, C, D şi E
22. zmeura – întăreşte sistemul imunitar, acţionând ca o aspirină naturală
23. murele – sunt considerate fructe cardioactive, ajutând la funcţionarea optimă a cordului
24. socul – îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
25. piersica – conţine vitamine şi oligoelemente ce protejează inima
26. cireşele – împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu
27. rubarba – scade tensiunea arterială şi fortifică inima
28. grapefruit – previne obstrucţiile vasculare şi tromboza datorită unei enzime speciale
29. ciuperca Shitake – reduce colesterolul
30. prunele – previn tromboza
31. curmalele – reduc tensiunea arterială şi protejează împotriva aterosclerozei fiindcă sunt bogate în fier, calciu şi potasiu
32. afinele – pigmentul lor albastru ajută vasele sanguine să devină mai elastice
33. ovăzul – este benefic în bolile cardiovasculare
34. porumbul – conţine vitaminele D şi K
35. ardeiul iute – previne creşterea nivelului de zahăr din sânge ce poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii

Pentru creier

36. lintea – conţine lecitină, proteine şi glucide de care au nevoie celulele creierului
37. quinoa – întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire, fiind bogat în fier
38. carnea de pasăre de curte – are grăsimi şi uleiuri ce oferă energie celulelor nervoase
39. fasolea – creşte puterea de concentrare
40. oul – este o sursă grozavă de proteine; gălbenuşul conţine colină ce ajută la dezvoltarea memoriei
41. avocado – combate stresul, nervozitatea şi insomnia
42. bananele – glucoza, vitaminele şi mineralele conţinute de acestea sunt benefice pentru creier şi îl energizează
43. caisele – stimulează neuronii
44. stafidele – conţin mult zahăr (75%), resursă energetică pentru creier
45. para – zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea de “lucru” a creierului
46. mazărea – fiind bogată în proteine, este bună pentru memorie şi concentrare
47. salata verde – calmează sistemul nervos datorită substanţelor opiacee

Pentru ochi

48. castanul sălbatic – calmează senzaţia de usturime şi iritaţiile datorită substanţelor sale active
49. arnica – uleiul esenţial de arnică calmează inflamaţiile oculare
50. mesteacănul alb – întăreşte imunitatea ochilor deoarece conţine vitamina C, potasiu şi calciu
51. limba de miel – reduce inflamarea vaselor conjunctivale datorită taninurilor şi a saponinelor
52. rostopasca – este extraordinar de eficientă împotriva virusurilor şi mai ales pentru ochii uscaţi
53. gutuia – este bună pentru alergii şi febra fânului deoarece conţine pectine şi calciu
54. iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmează ochii persoanelor ce îşi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului
55. grăsimea de găină – face minuni aplicată ca unguent pe ochi împreună cu iarbă de silur
56. strugurii – ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne
57. pătlagina – taninurile pe care le conţine tratează infecţiile oculare
58. căpşuna – ajută ochii în timpul vederii nocturne
59. Centarium Minus – tinctura obţinută din această plantă vindeca afecţiunile oculare
60. ananasul – enzimele conţinute de acesta relaxează ochii obosiţi din cauza calculatorului
61. rozmarinul – purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare

Pentru piele/păr

62. pepenele – conţine foarte puţine calorii şi este excelent pentru menţinerea fermităţii pielii
63. iaurtul degresat – bacteriile conţinute de acesta îmbunătăţesc aspectul pielii; în plus, are o concentraţie ridicată de vitamina A
64. grâul – conţine acizi graşi, calciu şi dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sănătoase pentru păr, piele şi unghii
65. orzul – înfrumuseţează şi revitalizează datorită substanţelor bioactive
66. cimbrul – redă strălucirea pielii şi curăţă organismul
67. hreanul – conţinând substanţe active, regenerează părul, pielea şi unghiile
68. muştarul - reglează fluxul sanguin la nivelul pielii

Pentru oase

69. migdalele – conţin magneziu şi ajută oasele să rămână sănătoase
70. spanacul – datorită fierului şi calciului pe care le conţine, face oasele mai rezistente şi ajută la funcţionarea muşchilor
71. meiul – întăreşte dinţii, oasele şi stimulează creşterea copiilor
72. secara – este benefică pentru dinţi, oase şi muşchi, fiind o sursă ideală de oligoelemente precum B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc
73. brânza – întăreşte oasele, fiind o sursă bună de calciu

Pentru stomac/intestin

74. tinctura de fenicul – protejează mucoasele intestinale
75. păstârnacul – stimulează digestia
76. mango – apără mucoasa intestinală datorită vitaminei A şi a antioxidanţilor
77. arpacaşul – aduce în organism necesarul de fibre, fosfor şi magneziu pentru o digestie sănătoasă
78. mărarul – ameliorează indigestia
79. soia – are proprietăţi anticancerigene
80. nucile – conţin o formă purificată de Omega 3 şi de aceea ajută la reducerea riscului de cancer al intestinelor

Pentru ficat

81. anghinarea – conţine proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii previn bolile hepatice
82. sucul de ridiche – stimulează secreţia bilei
83. conopida – contribuie la îmbunătăţirea activităţii ficatului
84. drojdia de bere – este o importanţă sursa de vitamina B şi detoxifică ficatul
85. năsturelul (Nasturtium Officinale) – este folosit pentru producerea muştarului şi a uleiurilor ce sunt benefice pentru metabolismul bilei şi al ficatului
86. păpădia – ajută la buna funcţionare a ficatului şi reduce colesterolul
87. laptele – apără ficatul de afecţiuni frecvente
88. menta – uleiurile esenţiale de mentă stimulează secreţia biliară şi calmează crampele
89. carnea de iepure – degresează ficatul
90. carnea de vită sau mânzat – conţine fier, proteine şi vitamina B

Pentru rinichi

91. sfecla roşie – stimulează arderile celulare
92. vişinele – conţin potasiu, substanţă pe care rinichii “luptă” să o elimine din sânge atunci când este în exces
93. castravetele – conţine multă apă şi deci stimulează activitatea rinichilor
94. ţelina – protejează rinichii de virusuri
95. varza roşie – proteinele şi aminoacizii pe care aceasta îi conţine acţionează ca un filtru pentru rinichi
96. gulia – vitamina C din ea protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează
97. ridichea neagră – este un antibiotic natural
98. varza murată – detoxifica organismul
99. hrişca – este folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi în diabet
100. pătrunjelul – deţine combinaţia ideală de minerale pentru a curăţa rinichii

Articole înrudite