Pubertatea remodelează structura creierului
De ce este adolescenţa atât de problematică? La băieţi, testosteronul influenţează dezvoltarea neuronilor, dar are şi efecte asupra comportamentului. Astfel, pe măsură ce cortexul frontal se maturizează, sunt de aşteptat fenomene precum instabilitate emotivă, apatie, lipsă de fermitate în luarea deciziilor.
Şi râsul e contagios
Fenomenul căscatului contagios a fost studiat ani întregi de nenumăraţi cercetători fără ca aceştia să-l poată explica, Când cineva cască, automat o face şi cel care priveşte persoana respectivă. Studii recente au demonstrat însă că şi râsul se ia. Se pot înregistra totuşi unele diferenţe. Astfel, râsul contagios este un caz particular care deseori serveşte drept liant social. Auzind o persoană care râde, regiunea creierului responsabilă de mişcările faciale este stimulată într-un mod pe care noi oamenii nu îl conştientizăm.
Creierul mare... duce la apariţia măselelor de minte
Uneori, trăsăturile corporale inutile sunt păstrate de organism din simplul motiv ca acestea nu-i dăunează cu nimic. Cu toate acestea, măselele de minte nu au fost întotdeauna doar o sursă de venituri pentru dentişti. În trecutul îndepărtat al speciei noastre, măselele de minte aveau rolul unui al treilea set de molari, folosit la mestecarea cărnii crude. Odată cu creşterea capacităţii craniene şi a creierului, structura mandibulei umane a fost supusă schimbării evolutive. Din această cauză, cavitatea bucală este "aglomerată" cu această pereche suplimentară de masele.
Temperatura exterioară influenţează starea membranelor nazale
Majoritatea celulelor din corpul uman conţin organite denumite cili, care au un rol major în digestie sau auz. În interiorul nasului, aceşti cili ajută procesul de tranzit al mucusului din cavitatea nazală. Vremea rece încetineşte acest proces de drenare, ceea ce duce la scurgerea exterioară a mucusului din nas.
Mâncăm de fapt în numele creierului
Cu toate că are o greutate egală cu doar 4-5% din greutatea întregului corp, creierul necesită 20-25% din oxigenul şi caloriile necesare organismului. Pentru a-l păstra în funcţiune, trei artere majore cerebrale pompează în mod constant oxigen din sânge spre creier. Blocarea uneia dintre aceste artere, cauzată de traume fizice sau alimentaţie necorespunzătoare, dă naştere anevrismului cerebral.