02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10 invenţii chinezeşti pe care le utilizăm în fiecare zi
10 invenţii chinezeşti pe care le utilizăm în fiecare zi
1. Banii de hârtie
Bancnotele au fost utilizate în China, începând din secolul VII. Într-o primă fază, în dinastia Song, bancnotele erau utilizate doar de către oamenii cei mai înstăriţi, ulterior, bancnotele au fost utilizate şi de negustori. Banii de hârtie le uşurau viaţa comercianţilor de pe Drumul Mătăsii. Ei nu mai erau nevoiţi, astfel, să care mărfuri grele necesare ca troc, ci ofereau bancnote. Banii de hârtie purtau numele de jiaozi.
2. Hârtia
Chinezii au inventat hârtia. Pasta de hârtie a fost inventată în secolul II Î.Hr., pentru ca, două secole mai târziu. În anul 105 eunucul Han a obţinut, prin prelucrări repetate şi printr-o tehnică de înălbire în lumina Soarelui, prima coală de hârtie. Invenţia a devenit rapid populară în rândul chinezilor, din cauza costurilor reduse. Înainte, chinezii scriau pe mătase, bambus şi alte lemnuri scumpe.
3. Sicriele
Civilizaţia chineză, preocupată de familie, a inventat strămoşii sicriului, nişte cutii speciale pentru depunerea cadavrelor. Cel mai vechi sicriu din lume a fost descoperit în China şi datează din anul 5000 î. Hr. Cele mai vechi sicrie au fost construite din trunchiuri de copaci, în timpul culturii Songze.
4. Furculiţa şi beţişoarele
Deşi pare incredibil, chinezii au inventat furculiţa. Cea mai veche furculiţă din lume a fost descoperită în Nordul Chinei şi datează din perioada dinastiei Xia. Aceasta a fost la putere din anii 4000 îHr. până în 1700 î. Hr. Europenii au început să folosească furculiţa de abia 4000 de ani mai târziu! Ustensila pentru mâncat a fost utilizată doar de către clasa conducătoare din China. Beţişoarele au rămas, însă, preferatele chinezilor.
5. Meniurile din restaurante
Meniurile din restaurante au fost utilizate, pentru prima dată, în China. Se pare că meniul a fost creat pentru a uşura vieţile comercianţilor care făceau negoţ de-a lungul Drumului Mătăsii. Negustorii găseau eficiente bucăţile de hârtie pe care erau trecute specialităţile comestibile din casele de ceaiuri, restaurante şi pieţe.
6. Hârtia igienică
Hârtia igienică a fost menţionată, pentru prima dată, în scrierile lui Yan Zhitui, în anul 589. Scriitorii arabi care mergeau până în capătul Drumului Mătăsii au descris, în secolul IX, modalitatea inedită pe care au găsit-o chinezii pentru a se curăţa. În Europa şi Orientul Mijlociu, igiena personală nu era un subiect atât de bine conturat. Scriitorii din Orient menţionează chiar grija pe care chinezii o au pentru aspectul lor şi au menţionat, în secolul 14, faptul că aceştia utilizează şi parfumuri pentru a elimina mirosurile neplăcute.
7. Medicina alternativă
Grija chinezilor pentru sănătate şi nutriţie are o istorie de mii de ani. Ei au fost primii care au avut un NUTRIÞIONIST la curte, în timpul Dinastiei Han. Vraciul Zhang Zhongjing a fost primul om angajat la curte, pentru a învăţa familia regală să mănânce corect şi să se trateze adecvat, cu plante. În secolul XIV dieteticianul Hu Sihui a scris o carte despre nutriţie, în care a publicat toate cunoştinţele acumulate la curte, timp de un mileniu!
8. Tiparul
Chinezii au inventat tiparul. Primele dovezi atestă existenţa unui tipar mobil în anul 1088, în timpul Dinastiei Song. Prima hârtie imprimată descoperită, în China, datează din anul 660 şi a fost imprimată cu ajutorul unui tipar confecţionat din lemn.
9. Praful de puşcă
Descoperirea prafului de puşcă a avut loc în China, la început de secol 10. Se spune că organizatorii unui festival au descoperit din greşeală proprietăţile sale ucigătoare. Acest praf era utilizat, în trecut, în cadrul festivalurilor, în artificii pentru a îndepărta spiritele rele. Totuşi, armele de foc au fost inventate de mongoli, în secolul XIII.
10. Busola
Unul din cele mai importante instrumente de navigaţii a fost busola. Ea a fost inventată de chinezi în secolul IX, prima atestare documentară a unui aparat care foloseşte un metal pentru a produce o forţă magnetică a avut loc în anul 1044. Zhu Yu a fost primul care a utilizat busola, în scopuri navigabile, în 1119. De altfel, graţie acestei descoperiri, unii cercetători americani susţin că America a fost descoperită de chinezi, cu 50 de ani înaintea lui Columb.


Articole înrudite