În timp ce populaţia Pământului este în creştere, oamenii caută soluţii pentru a-şi contrui case cât mai mari în spaţii neconvenţionale. Mulţi au început să îşi construiască locuinţe inovatoare sub pământ.
Oddee.com prezintă zece case extraordinare care te pot convinge să trăieşti sub pământ. Unele dintre case seamănă foarte mult cu legendarele case ale hobbiţilor din scrierile lui Tolkien.
Casa din peşteră - Festus, Missouri, SUA
Această locuinţă de 1500 mp, modernă şi cu eficienţă energetică ridicată, este construită într-o cavernă de gresie, din Festus, Missouri. Construită de Curt şi Deborah Sleeper, casa are un interior în care amenajarea modernă se împleteşte cu pereţii naturali de gresie. Graţie încălzirii geotermale, locuinţa nu are nevoie de instalaţie de aer condiţionat sau de sobă pentru încălzire.
Malator - Druidstone, Þara Galilor
Această locuinţă modernă este considerată drept una dintre capodoperele arhitecturale ale Þării Galilor.
Casa Ascunsă - Silezia Inferioară, Polonia
Această locuinţă subterană realizată de firma de arhitectură KWK Promes a fost proiectată astfel încât pe acoperişul cu iarbă al clădirii este accesibil doar rezidenţilor, prin intermediul unei scări interioare.
Casa Subterană - Great Ormside, Cumbria, Anglia
Construită într-o fostă carieră de piatră, această locuinţă cu două niveluri a fost proiectată de arhitectul John Bodger, pentru Phil şi Helen Reddy.
Casa Sedum, North Norfolk, Marea Britanie
Locuinţa a fost construită pentru a obţine maximul de expunere la soare, deşi cea mai mare parte din clădire este subterană! Fiind eco-eficientă, uşor de încălzit şi de răcorit şi dispunând de un sistem unic de captare a apei de ploaie, această reşedinţă particulară poate deveni cu succes locuinţa viitorului.
Petale de Floare - Bolton, Marea Britanie
Fostul căpitan al echipei de fotbal Manchester United, Gary Neville, a plănuit să construiască această locuinţă subterană eco-eficientă în Bolton, Marea Britanie, dar consiliul municipal a respins deocamdată proiectul locuinţei de 750 mp, cu patru dormitoare, cu o înaltă eficienţă energetică şi care ar trebui să lase neschimbat aspectul dealurilor Pennine. Forma de petală a ferestrelor este proiectată pentru a lăsa lumina solară să pătrundă în camerele de dedesubt.
Casa din Deşertul de Piatră - Grecia
Această structură dreptunghiulară proiectată de compania Deca este extrem de eco-eficientă, folosind lumina şi căldura naturală, dar şi briza aproape permanentă din zonă. Construită între versanţii a două dealuri învecinate, casa are forma unei cutii care se confundă cu deşertul înconjurător, dar încorporează şi elemente ale stilului grecesc tradiţional. Din locuinţă este vizibil doar mijlocul, ea putând trece mai uşor drept o ruină pe jumătate îngropată, decât o casă modernă.
Estate Lättenstrasse - Dietikon, Elveţia
Această reşedinţă elveţiană, creată de biroul Vetsch Architektur, constă în 9 locuinţe unite prin scări care fac legătura între nivelurile inferioare şi ajung până la parcarea subterană. Aceste „case din pământ” folosesc solul drept izolaţie termică, acesta asigurând o protecţie eficientă faţă de ploi, temperaturi extreme, vânt şi coroziune.
Casa Hobbiţilor - Vals, Elveţia
Această locuinţă elveţiană a fost proiectată de SeArch şi Christian Müller Architects. Vals este renumit perntru băile termale şi peisajul din zonă este magnific; casa este perfectă pentru zona respectivă, fiind situată în apropierea băilor termale, şi în acelaşi timp oferă o panoramă completă a peisajului muntos. De asemenea, fiind aproape complet îngropată, nu induce costuri pentru încălzire, iarna, sau răcorire, vara.
„Peşterile de închiriat” - Kandovan, Iran
Situate în Iran, la poalele Muntelui Sahand, aceste „locuinţe” de 700 de ani vechime sunt săpate în formaţiunile naturale de rocă vulcanică. Deşi sunt foarte vechi, toate aceste „apartamente” subterane au fost modernizate şi dispun de tot confortul necesar unei case moderne.