Japonezul Sakari Momoi, în vârstă de 111 ani, a fost recunoscut miercuri la Tokyo drept cel mai longeviv bărbat din lume de către organizaţia Guinness World Record, care i-a înmânat un certificat în acest sens, relatează EFE.
Sakari Momoi a primit această recunoaştere după încetarea din viaţă, în luna iunie a acestui an, a unui imigrant polonez în SUA, Alexander Imich, cu doar o zi mai în vârstă decât el, a precizat organizaţia într-un comunicat.
Emoţionanta ceremonie de înmânare a certificatului s-a desfăşurat la Tokyo, la căminul pentru bătrâni care îl găzduieşte, în prezenţa rudelor, prietenilor, autorităţilor locale şi jurnaliştilor.
„Mi-ar plăcea să mai trăiesc încă doi ani”, a declarat Momoi, după ce a primit documentul care îi atesta recordul.
Sakari Momoi s-a născut la 5 februarie 1903 în localitatea Minamisoma, din prefectura Fukushima, iar în prezent se bucură de o „stare de sănătate bună” şi poate mânca de trei ori pe zi, după cum a declarat pentru agenţia Kyodo un purtător de cuvânt al primăriei din Saitama, unde este domiciliat bătrânul.
Cel mai longeviv bărbat din lume a dus „o viaţă liniştită”, a fost profesor de agrochimie şi director, iar printre pasiunile sale se numără lectura, în special din poezia chineză, potrivit Guinness World Record.
Cea mai longevivă femeie din lume este japoneza Misao Okawa, în vârstă de 116 ani, care s-a născut la 5 martie 1898.
Japonia este, după Monaco, ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume: peste 80 de ani, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor. Potrivit ultimelor date disponibile, preluate de EFE, speranţa de viaţă este de 80,21 ani pentru bărbaţi şi de 86,61 ani pentru femei.