17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE va da statelor membre o mai mare libertate în a reduce TVA
UE va da statelor membre o mai mare libertate în a reduce TVA

 

Statele membre ale Uniunii Europene vor obţine o mai mare libertate în a introduce o cotă de TVA redusă sau chiar să elimine complet TVA la anumite produse, potrivit unui proiect de lege consultat de Reuters având drept scop reformarea modului centralizat în care este stabilită Taxa pe Valoarea Adăugată în UE.
Conform propunerii CE, statele membre UE vor putea să perceapă TVA zero la o gamă largă de produse, eliminând actuala interdicţie care există în prezent cu privire la produsele scutite de TVA, interdicţie care a fost contestată de unele state membre. Cotele reduse sau zero de TVA se vor aplica tuturor produselor, exceptând celor care sunt în mod expres excluse, cum sunt combustibilii, alcoolul sau ţigările. În schimb, statele membre UE vor trebui să menţină în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12% şi să aplice o cotă redusă doar pentru un număr limitat de produse.
Înainte de referendumul din 2016 cu privire la Brexit, refuzul UE de a extinde lista produselor scutite de TVA a fost criticată în Marea Britanie pentru aşa-numită "taxă pe absorbante intime", pentru că produsele de igienă pentru femei nu puteau beneficia de un TVA mai mic de 5%.
Potrivit noii propuneri, absorbantele intime vor putea fi scutite de la plata TVA. Însă dacă aceste propuneri vor fi adoptate nu vor putea fi aplicate înainte de 2022, când Marea Britanie nu va mai fi parte a UE.
Cerinţa de a menţine în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12% este destinată împiedice statele membre să coboare cât mai mult cotele de TVA pentru a atrage consumatori străini sau să câştige simpatia alegătorilor prin măsuri care ar putea afecta veniturile la buget.
În plus, Comisia va sublinia în propunerea sa că o cotă redusă de TVA trebuie aplicată doar bunurilor vândute consumatorilor şi nu produselor intermediare pe care companiile le tranzacţionează între ele pentru a realiza produse finale destinate consumului.


Articole înrudite