17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Fostul cancelar federal german Gerhard Schroeder consideră că UE este principalul responsabil al crizei ucrainene, obligând Kievul să aleagă între un viitor cu Uniunea Europeană sau cu Rusia, potrivit ediţiei de duminică a publicaţiei Welt am Sonntag, potrivit AFP.
„Eroarea fundamentală vine de la politica UE în favoarea unui acord de asociere” pe care Bruxellesul vrea să-l semneze cu Ucraina, apreciază Schroeder, prieten vechi al preşedintelui rus Vladimir Putin.
„UE a ignorat faptul că Ucraina este o ţară profund divizată cultural. Dintotdeauna, oamenii din sud şi din estul ţării au fost în mare parte mai aproape de Rusia şi cei din vest mai aproape de UE”, a spus fostul cancelar german.
„Se poate vorbi de un acord de asociere, dar el ar fi trebuit făcut împreună cu Rusia în acelaşi timp. Greşeala de început a fost în a spune — fie un acord de asociere cu UE, fie o uniune vamală cu Rusia”, a afirmat Gerhard Schroeder.
Apreciind în continuare că „erori au fost comise de toate părţile”, Schroeder nu condamnă anexarea Crimeii la Rusia în urma referendumului considerat ilegal de către comunitatea internaţională. „Alipirea Crimeii este contestată în ceea ce priveşte dreptul internaţional, dar este totodată o realitate. Crimeea a decis prin referendum că vrea să fie o regiune rusă şi asta s-a întâmplat”, a declarat Schroeder.
El a relativizat în acelaşi timp influenţa Moscovei asupra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. „Ideea care persistă că preşedintele rus sau şeful guvernului sau oricine altcineva care nu are ce face decât să spună gata pentru ca totul să reintre în ordine nu este realistă deloc”, a spus fostul cancelar german.
Mai mult de şapte milioane de ucraineni sunt aşteptaţi duminică în estul Ucrainei pentru a se pronunţa, în cadrul a două referendumuri asupra „independenţei republicilor populare autoproclamate” Doneţk şi Lugansk, regiuni aflate la graniţa cu Rusia, unde separatiştii proruşi controlează principalele oraşe.


Articole înrudite