25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Islamişti pakistanezi înarmaţi cu bomba atomică, prăbuşirea Coreei de Nord sau ameninţarea Chinei - iată doar trei scenarii de coşmar analizate de oficialii de la Pentagon care se pregătesc în avans să asigure securitatea SUA.
Pentagonul se pregăteşte pentru eventualele evenimente dezastruoase ce pot pune în pericol securitatea globală şi implicit securitatea SUA. Iată trei scenarii analizate în prezent de oficialii americani din domeniul Apărării, potrivit The Christian Science Monitor.
1. Prăbuşirea Pakistanului
Unul dintre scenarile luate în calcul de SUA implică asasinarea preşedintelui Pakistanului, eveniment ce ar declanşa un vid de putere şi haos în ţara care luptă în prezent cu militanţii islamişti. Este un moment în care "facţiunea islamistă a armatei pakistaneze şi aliaţii ei, militanţi musulmani, decid să acţioneze", spune scenariul analizat de Pentagon şi citat de Christian Science Monitor. Scopul islamiştilor, potrivit scenariului de război: să exploateze haosul creat, să preia puterea şi "să instaureze un stat islamist radical".
Situaţia ar fi complicată de existenţa arsenalului pakistanez de arme atomice  - între 80 şi 120. Oficialii americani au ajuns la concluzia că anumiţi membri ai serviciilor secrete pakistaneze vor transfera către islamişti codurile de activare necesare pentru armarea bombelor nucleare.
Unul dintre răspunsurile SUA  - posibilă ţintă a rachetelor nucleare - ar fi, potrivit scenariului,  un atac preventiv asupra locurilor unde se află armele pakistaneze.
2. Ascensiunea Chinei militariste
Un alt scenariu analizat de Pentagon este cel al pericolului chinez. Scenariul luat în calcul se petrece în anul 2013, când China decide să impună o blocadă împotriva Taiwanului, iar SUA şi Japonia analizează ce să facă în continuare. În apropierea Chinei se formează, prin urmare, cea mai mare aglomerare de forţe navale pe care lumea a văzut-o vreodată: premisă pentru un Al Treilea Război Mondial.
Care sunt momentele ce au precedat conflictul, potrivit scenariului Pentagonului? Analiştii în domeniul Apărării prevăd o posibilă încetinire a creşterii economice a Chinei, ceea ce conduce spre o pierdere a legitimităţii liderilor de la Beijing. Situaţia se complică şi la nivelul indivizilor din societatea chineză. Analizele indică faptul că populaţia de sex masculin va creşte simţitor, iar bărbaţii rămaşi fără partenere se vor simţi alienaţi. Guvernul chinez ar putea decide, prin urmare, să redirecţioneze frustrarea aceasta spre duşmanii externi.
Ce va face SUA? Analiştii americani spun că Washingtonul, preocupat de războiul cu islamiştii radicali şi de beneficiile pe termen scurt ale comerţului cu Beijingul, a ignorat pericolul chinez. Chinezii ar putea să declanşeze un adevărat război cibernetic la adresa SUA, care să vizeze reţeua pentagonului şi a Bursei din New York. În paralel, submarinele chineze vor tăia cablul de fibră optică submarin care asigură date pentru forţele militare, dar şi pentru economie.
Pentagonul trebuie să găsească în acest moment un răspuns.
3. Prăbuşirea Coreei de Nord
Coreea de Nord pare o dictatură stabilă, dar regimul se pregăteşte de un transfer de putere de la Kim Jong-il către fiul său. "Tranziţia de la stabilitate aparentă la colaps poate fi scurtă". Căderea guvernului de la Phenian "ar putea dezlănţui o serie de catastrofe în peninsulă, cu efecte potenţial devastatoare asupra regiunii şi a întregii lumi", spune o analiză a International Security. Un posibil efect ar fi revolta milioanelor de civili, care ar putea încerca să treacă graniţa în Coreea de Sud. Efecte: foamete sau război civil.
Armele de distrugere în masă ale Coreei de Nord ar putea cădea în mâini nepotrivite şi ar putea ajunge pe piaţa neagră, la îndemâna teroriştilor.
China se va implica cel mai probabil şi va trimite trupe, în vreme ce SUA şi Coreea de Sud vor încerca la rândul lor să controleze situaţia. Riscul unei confruntări este iminent.
Pe baza unor estimări optimiste, numărul de trupe necesare pentru stabilizarea Coreei de Nord ar fi de 400.000.


Articole înrudite