27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top cele mai bogate ţări din lume
Top cele mai bogate ţări din lume

Primele ţări din clasament depind de anumite bogăţii din subteran. Însă nu există o regulă din acest punct de vedere - serviciile şi o bună organizare pot ridica mediul de trai, potrivit site-ului globi.ro. Topul a fost întocmit pe baza cifrelor furnizate de Fondul Monetar Internaţional. Dolarul este moneda utilizată în calcularea acestor venituri pe cap de locuitor, având la bază paritatea puterii de cumpărare şi produsul intern brut. Cifrele reprezintă o medie a perioadei 2010 - 2012. Cele mai bogate ţări ale lumii din punct de vedere al venitului anual pe cap de locuitor sunt, în ordine inversa, următoarele:

10. Australia – 42.640 dolari/cap de locuitor

Australia duce o politică conservatoare, urmând exemplul Marii Britanii. Bazată pe servicii, din care cel mai bine dezvoltat este turismul. Economia Australiei este unul din motoarele părţii de sud-est a Asiei şi catalizatorul întregii zone Pacific. În afară de acest sector, creşterea economică are în spate exploatarea marilor zăcăminte de cărbune.

9. Canada – 42.734 dolari/cap de locuitor

Vastul teritoriu al Canadei nu trebuie să aprovizioneze decât 35 de milioane de locuitori. Având în vedere resursele naturale adăpostite în acest întins spaţiu geografic şi politica conservatoare susţinută de la Londra timp de secole, Canada se bucură de un loc de vârf în clasamentul celor mai bogate state ale lumii. Apropierea de Statele Unite ale Americii şi piata acesteia de consum au transformat Canada într-o suprafaţă agricolă de proporţii grandioase.

8. Elveţia – 45.418 dolari/cap de locuitor

Neutralitatea, seriozitatea şi rigurozitatea sunt calităţile Elveţiei. Valorile elveţiene nu pot fi puse la îndoiala nici atunci când vorbim despre industrie, în special cea dedicată mecanicii fine - ceasurile elveţiene fiind renumite în lume. Industriile farmaceutice, alimentare sau chimice pun şi ele umărul la progresul micului stat central-european, iar turismul, în special cel dedicat mediului de afaceri, ocupă un loc de vârf in evoluţia serviciilor. Un alt mare motor al economiei este sistemul bancar.

7. Emiratele Arabe Unite 49.012 dolari/cap de locuitor

Rezervele enorme de petrol susţin bunăstarea din Emiratele Arabe Unite. Conducerea statului oriental a luat în calcul epuizarea acestor resurse şi a demarat un program de dezvoltare turistică fără precedent în lume. De altfel, serviciile turistice din Emiratele Arabe Unite sunt a doua sursă de venit, beneficiind de aportul investiţiilor fabuloase din ultimele doua decenii. Economia ţării este una dintre cele mai solide ale lumii şi cunoaşte o explozie remarcabilă, independent de situaţia crizei financiare mondiale.

6. Statele Unite ale Americii – 49.922/cap de locuitor

Ocupând o suprafaţă imensă şi adăpostind un număr important de locuitori, Statele Unite ale Americii beneficiază de aportul unor resurse naturale deosebite, ocupând primele locuri în clasamentele exploatatorilor de petrol sau gaze naturale. O economie robustă, bazată pe resurse naturale, nu putea susţine, totuşi, un număr atât de mare de locuitori. Astfel, diversificându-şi industria în special după Primul Război Mondial, Statele Unite ale Americii dispune, probabil, de cea mai solidă economie de sine stătătoare a planetei. Ramurile cele mai extinse sunt cele financiare, dar şi de producţie, fiind al doilea cel mai mare exportator al lumii, după China. Infrastructura gigantică, politica de expansiune şi investiţiile în exterior participă şi ele la susţinerea economică, la fel cum o fac şi turismul, în mod particular sau serviciile, la modul general.

5. Brunei – 54.389 dolari/cap de locuitor

Brunei împarte insula Borneo cu Malaezia şi Indonezia.  Accesul la resursele de petrol şi gaze naturale îi conferă un statut aparte, iar măsurile economice luate, pe rând, de autorităţile de la Bandar Seri Begawan, au avut menirea să întărească din punct de vedere economic statul sud-asiatic.

4. Norvegia – 55.009 dolari/cap de locuitor

Economia Norvegiei este susţinută de un fond de economii fabulos, obţinut de pe urma extracţiei de petrol din mările înconjurătoare. În clasamentul nostru, al celor mai bogate ţări ale lumii, este prima din ţările de dimensiuni importante. O economie bazată pe resurse naturale nu poate fi scoasă cu adevărat în evidenţă decât printr-o politică conservatoare.

3. Singapore – 60.410 dsolari/ cap de locuitor

Singapore beneficiază de câteva măsuri drastice pe care guvernul le-a luat nu cu mulţi ani în urmă şi a explodat din punct de vedere economic, acţionând ca un adevărat hub industrial pentru Asia de sud-est. Lipsa de resurse naturale a fost combătută printr-o politică de atragere de investiţii străine, factorul determinant în dezvoltarea economică a micului stat insular, desprins în 1965 din Malaezia. Turismul joacă, la rându-i, un rol esenţial în economia Singapore.

2. Luxemburg – 79.789 dolari/ cap de locuitor

Când ai la dispoziţie un sistem bancar atât de bine pus la punct, o industrie a oţelului diversificată, plasată într-un mediu de viaţă atât de tradiţional încât şi-a atras supranumele de "inima verde a Europei", nu ai cum să nu prosperi. Luând în calcul poziţia geografică extraordinară, în mijlocul Europei occidentale şi nenumărate posibilităţi de export, Luxemburgul îşi confirmă statutul de unul din cele mai dezvoltate state ale lumii, fără a beneficia de resursele naturale incredibile de care dispun statele din Orientul Mijlociu, Rusia sau giganţii din America de Nord.

1. Qatar – 102.211 dolari/cap de locuitor

Şi în acest caz este vorba despre petrol. Şi atunci când capacităţile de exploatare necesită forţă de muncă din import, pentru că populaţia locală nu poate face faţă cererii, sumele obţinute din cea mai importantă industrie a regiunii nu pot fi neglijabile. Bine, petrolul este şi va rămâne disponibil în acelaşi ritm pentru încă 23 de ani, iar impreună cu gazele naturale, exploatate şi ele considerabil, mai ales în ultima vreme, aduc la bugetul statului resurse importante pentru dezvoltarea turismului, ramură a serviciilor pe care se bazează, în perspectiva, atât Qatar, cât şi alte state din regiune.

România ocupă locul 74

În clasamentul celor mai bogate ţări ale lumii întocmit de Fondul Monetar Internaţional, Romania ocupa locul 74, departe de fruntea clasamentului. România este devansată, în mod surprinzator, în acest clasament, de state precum Barbados, Seychelles, Trinidad şi Tobago sau Chile, aflându-se la coada clasamentului ţărilor din Uniunea Europeana.
România are un venit anual de 12.808 dolari pe cap de locuitor, la aproximativ o treime de media Uniunii Europene, situată în jurul cifrei de 36.000 de dolari pe cap de locuitor.
Totuşi, după noi în acest clasament găsim state importante, precum Brazilia, Africa de Sud sau China. Republica Moldova se afla şi ea în urma noastră, cu 3.415 dolari pe cap de locuitor.


Articole înrudite