Erasmus+, unul dintre cele mai de succes programe UE, s-a extins şi în domeniul on-line odată cu lansarea, în data de 15 martie, a platformei Erasmus+ Virtual Exchange, având ca scop punerea în contact a cât mai multor studenţi şi tineri din ţări europene şi din vecinătatea sudică a UE. Aceasta va promova, în următorii doi ani, dialogul intercultural şi va sprijini îmbunătăţirea competenţelor, prin intermediul unor instrumente digitale de învăţare de care vor beneficia cel puţin 25.000 de tineri.
Comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport Tibor Navracsics, a declarat: „Deşi este un program de mare succes, Erasmus+ nu este întotdeauna accesibil tuturor. Prin intermediul programului Erasmus+ Virtual Exchange vom facilita sporirea contactelor între persoane, abordarea tinerilor din diferite medii sociale şi promovarea înţelegerii interculturale. Acest instrument online va pune în legătură mai mulţi tineri din UE cu omologii lor din alte ţări; el va ajuta la crearea unor punţi de legătură şi la dezvoltarea competenţelor personale, cum ar fi gândirea critică, educaţia în domeniul mass-media, limbile străine şi capacitatea de a lucra în echipă.”
Erasmus+ Virtual Exchange va face legătura între tineri, lucrători din domeniul tineretului, studenţi şi cadre didactice universitare din ţări europene şi din vecinătatea sudică a UE prin intermediul unor discuţii moderate, grupuri de proiect transnaţionale, cursuri online deschise şi acţiuni de formare. Toate activităţile se vor desfăşura ca parte a unor programe de învăţământ superior sau proiecte organizate pentru tineret. Încă din stadiul pregătitor, platforma a generat interes în rândul universităţilor şi organizaţiilor de tineret, fiind deja create 50 de parteneriate, iar 40 de persoane beneficiind de programe de formare pentru a deveni moderatori de dezbateri. Proiectul include cele 33 de ţări în care se desfăşoară programele Erasmus+ şi ţări din regiunea sud-mediteraneeană.
În cursul etapei-pilot, ce are alocat un buget de 2 milioane euro până în decembrie 2018, cel puţin 8.000 de tineri vor putea beneficia de Erasmus+ Virtual Exchange. Dacă această etapă este încununată de succes, se are în vedere reînnoirea programului până la sfârşitul anului 2019, astfel încât alţi 17.000 de tineri să poată beneficia de el. În viitor, proiectul Erasmus+ Virtual Exchange ar putea deveni o acţiune periodică şi ar putea fi extins astfel încăt să beneficieze de el şi mai mulţi tineri, din alte regiuni.