25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA vor testa în curând cea mai puternică armă laser din lume
SUA vor testa în curând cea mai puternică armă laser din lume

Armata SUA intenţionează să testeze un tun laser de 300 de kilowaţi. Va fi cea mai puternică armă de acest tip. În loc să doboare drone mici, ar putea fi folosit pentru a angaja şi a distruge cu precizie rachetele, avioanele şi elicopterele din apropiere.
Un tun laser montat pe un camion greu, capabil să doboare o rachetă, un avion sau un elicopter - aceasta este arma pe care armata SUA intenţionează să o testeze anul viitor. O armă capabilă să livreze un laser de 300 de kilowaţi, adică de cel puţin trei ori mai puternic decât ceea ce există astăzi. Acest cel mai puternic sistem de arme cu laser care a existat vreodată este proiectat în comun de General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) şi Boeing. Vederea de ansamblu asupra întregului sistem este mai puţin impresionantă decât armamentul, deoarece este un container mare care se sprijină pe un tanc sau un camion de rachete. Evident, pentru moment, producătorul oferă doar câteva detalii tehnice dar ştim că nu este deloc acelaşi sistem ca pe modelele existente.

Tehnologie nouă pentru o putere mai distructivă

Astfel, pe celelalte pistoale laser, sunt asamblate mai multe aşa-numite emiţătoare laser cu fibră (optică), ale căror raze sunt concentrate într-un singur. Singura preocupare este că acest tip de laser se încălzeşte foarte mult, limitându-şi puterea la o gamă de 30 până la 100 de kilowaţi în cel mai bun caz. Arma este atunci abia suficientă pentru a doborî drone mici sau muniţie de mortier. Este acest tip de armă cu laser, numită , LaWS care a fost încărcată pe o barjă de debarcare a Marinei SUA încă din 2014.
Pentru acest nou  laser, GA-EMS combină plăci mari de lentile montate în serie. Primul îşi proiectează fasciculul în al doilea, este amplificat de al doilea şi aşa mai departe. Sistemul încălzeşte mai puţin şi în cele din urmă furnizează mai multă energie. Pentru militari, acest sistem de arme rămâne defensiv şi ar trebui folosit pentru a neutraliza ameninţările care apar rapidă sau la altitudine foarte joasă.


Articole înrudite