28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume până în 2019
SUA vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume până în 2019

Statele Unite vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume până în 2019, depăşind Rusia, a anunţat recent Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), pe fondul creşterii producţiei de petrol de şist, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a precizat că SUA ar putea să deţină supremaţia în privinţa producţiei de petrol chiar în acest an.
"Exploatările de şisturi din SUA cresc foarte puternic, ritmul este foarte puternic ... Statele Unite vor deveni, în curând, cel mai important producător de petrol din lume", a spus Birol.

Pentru prima dată din anii '70, a depăşit Arabia Saudită

Producţia de ţiţei din SUA a crescut la peste 10 milioane de barili pe zi la sfârşitul anului trecut, pentru prima dată din anii '70, depăşind Arabia Saudită.
Administraţia Americană pentru Informaţii din Domeniul Energiei a anunţat la începutul lunii februarie că producţia va depăşi 11 milioane de barili pe zi până la finele anului 2018 şi va depăşi producţia Rusiei, care este puţin sub borna de 11 milioane de barili.
Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie a mai precizat că producţia de petrol a SUA nu va atinge apogeul înainte de anul 2020 şi că nu preconizează un declin în următorii 4-5 ani.
Ascensiunea rapidă a producţiei americane de petrol provoacă o schimbare majoră pe pieţele globale, într-o perioadă în care alţi producători majori - Rusia şi statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în special cele din Orientul Mijlociu - au redus producţia pentru a menţine preţurile.
Petrolul din Statele Unite este, de asemenea, exportat în cantităţi tot mai mari, inclusiv pe pieţele cu cea mai rapidă creştere din Asia, luând o parte însemnată din cota de piaţă a OPEC şi a Rusiei.
Fatih Birol a mai precizat că dezvoltarea producţiei de petrol nu a fost puternică doar în Statele Unite. "Canada, în special prin nisipurile petroliere, şi proiectele off-shore ale Braziliei. Acestea sunt cele mai importante creşteri (în afara SUA)", a spus el.


Articole înrudite