19 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA şi-au cerut scuze pentru un experiment cu sifilis din Guatemala
SUA şi-au cerut scuze pentru un experiment cu sifilis din Guatemala
Statele Unite şi-au cerut scuze, vineri, pentru un experiment derulat în anii 1940 în care cercetători medicali ai guvernului american au infectat în mod deliberat cu sifilis deţinuţi guatemalezi, transmite Reuters. Secretarul de stat Hillary Clinton, secretarul sănătăţii Kathleen Sebelius şi alţi înalţi oficiali au transmis o declaraţie comună în legătură cu experimentul, care a fost imitat de scandalosul studiu Tuskegee din anii 1960, în care bărbaţi americani de culoare au fost lăsaţi netrataţi de sifilis în mod deliberat.
„Studiul privind inocularea bolii cu transmitere sexuală desfăşurat între 1946 şi 1948 în Guatemala a fost cu certitudine lipsit de etică”, se arată într-un comunicat.
„Deşi aceste eveniment au avut loc în urmă cu peste 64 de ani, suntem scandalizaţi că o astfel de cercetare reprobabilă a putut fi prezentată drept un act de sănătate publică. Regretăm profund că acest lucru s-a întâmplat şi ne cerem scuze scuze tuturor persoanelor care au fost afectate de astfel de practici de cercetare respingătoare”, se mai precizează în declaraţia comună a oficialilor americani.
Experimentele, care au avut ca scop testarea capacităţii penicilinei de a preveni sifilisul, au fost descoperite de Susan Reverby, profesor de studii de gen la Wellesley College din Massachusetts.
„În 1946-1948, dr. John C. Cutler, medic din cadrul Serviciul Public de Sănătate (PHS) care va participa mai târziu la studiul privind sifilisul din Alabama din anii 1960 şi va continua să îi ia apărarea la două decenii după ce acesta s-a încheiat în anii 1990, a condus un proiect de inoculare de sifilis în Guatemala, co-sponsorizat de PHS, Institutele Naţionale de Sănătate, Biroul Sanitar Panamerican al Sănătăţii (în prezent Organizaţia Panaemricană a Sănătăţii) şi guvernul guatemalez”, a scris Susan Reverby.
„Erau primele zile ale penicilinei, iar PHS era profund interesat să descopere dacă penicilina putea fi folosită pentru a preveni şi nu doar a vindeca infestările incipiente cu sifilis, dacă pot fi realizate teste de sânge mai bune pentru această boală, care sunt cantităţile de penicilină care pot de fapt vindeca infecţia, şi să înţeleagă procesul de reinfestare după vindecare”, a mai scris pofesorul.
Deţinuţii au fost infectaţi în mod deliberat prin intermediul prostituatelor, însă au fost trataţi ulterior cu penicilină, notează Reuters.


Articole înrudite