25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA nu şi-ar dori o retragere completă a trupelor din Irak
SUA nu şi-ar dori o retragere completă a trupelor din Irak
Oficiali ai administraţiei preşedintelui Brack Obama au sugerat că SUA şi-ar dori să menţină în Irak un contingent de până în 10.000 de militari şi după decembrie a.c., când - în conformitate cu acordul încheiat cu autorităţile de la Bagdad - ar trebui să-şi retragă trupele din Irak, relevă miercuri media americane.
Casa Albă ar avea pregătite mai multe variante privind menţinerea în continuare a unei prezenţe americane substanţiale în Irak, potrivit unei surse anonime, care precizează că ar fi vorba între 8.500 şi 10.000 de militari, pentru cazul în care Bagdadul va adresa o solicitare Washingtonului în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Tommy Vietor, a confirmat o astfel de posibilitate, menţionând că dacă o astfel de cerere va veni din partea guvernului premierului irakian Nouri al-Maliki, aceasta va fi examinată cu „cea mai mare seriozitate”.
Fostul secretar american al apărării Robert Gates afirmase înainte de retragerea sa din funcţie la 30 iunie a.c. că Washingtonul încearcă să convingă Bagdadul să modifice acordul încheiat în noiembrie 2008. Conform prevederilor documentului menţionat, forţele combatante ale SUA ar fi trebuit să părăsească teritoriul Irakului în decursul anului trecut. În prezent, în această ţară islamică se află încă aproximativ 46.000 de militari americani, care ar urma să revină în patrie până în data de 31 decembrie. După această dată, la Bagdad ar trebui să rămână doar 200 de instructori americani în scopul instruirii forţelor locale de securitate.
Nu va fi însă suficient, în opinia Pentagonului, pentru a contracara în mod eficient forţele extremiste. Autorităţile americane consideră că armata irakiană nu a reuşit încă să-şi formeze structurile adecvate, inclusiv serviciul de achiziţii şi întreţinere a echipamentelor. În plus, autorităţile de la Bagdad nu dispun nici astăzi de forţe aeriene, iar serviciile de informaţii irakiene au numeroase carenţe în activitate.
Unii comentatori nu exclud că întârzierea finalizării războiului din Irak ar putea duce la o furtună de critici la adresa preşedintelui Barack Obama, care speră să-şi reînnoiască mandatul de patru ani în urma scrutinului din noiembrie 2012. Numeroşi reprezentanţi ai Partidului Democrat din Congres cred că SUA au plătit şi aşa un preţ prea mare pentru campania din Irak - aproape un trilion de dolari - în contextul în care aproximativ 4.422 de militari şi-au pierdut viaţa şi încă 32.000 au fost răniţi în teatrul de operaţiuni. „E timpul ca soldaţii noştri să se întoarcă acasă, iar aceasta campanie militară să fie încheiată”, consideră liderul majorităţii democrate din Senat Harry Reid.


Articole înrudite