Deficitul balanţei comerciale a SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna decembrie 2016, dar cu toate acestea pe ansamblul anului trecut a urcat până la 502,25 miliarde de dolari, în creştere cu 0,4% comparativ cu 2015 şi totodată cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, a anunţat Departamentul american al Comerţului, informează AFP.
Raportat la Produsul Intern Brut al SUA, deficitul balanţei comerciale a coborât până la 2,7% din PIB în 2016, faţă de 2,8% din PIB în 2015, a precizat Departamentul american al Comerţului.
În schimb, în luna decembrie 2016 deficitul balanţei comerciale a SUA a scăzut cu 3,2% comparativ cu luna noiembrie până la 44,26 miliarde de dolari, prima scădere după două luni consecutive de creştere, în condiţiile în care exporturile au crescut mai mult decât importurile. Cifra anunţată de Departamentul american al Comerţului i-a luat prin suprindere pe analişti care se aşteptau la un deficit comercial de 44,7 miliarde de dolari în ultima lună a anului trecut.
Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2016 deficitul balanţei comerciale s-a agravat comparativ cu 2015 în principal ca urmare a scăderii exporturilor cu 2,3% până la 2.209 miliarde de dolari, în timp ce importurile au scăzut doar cu 1,8% până la 2.711 miliarde de dolari.
De departe, cel mai mare deficit al balanţei comerciale a SUA se înregistrează în relaţia cu China, 347 miliarde de dolari în 2016, chiar dacă este vorba de o scădere de 5,4% comparativ cu 2015. Acest dezechilibru ar putea oferi noi argumente administraţiei Trump care acuză Beijingul de practici comerciale incorecte şi ameninţă cu represalii. De asemenea, în pofida unei scăderi comparativ cu 2015, deficitul balanţei comerciale a SUA în relaţia cu Uniunea Europeană a rămas la o valoare semnificativă în 2016 (146,3 miliarde de dolari), cea mai mare parte reprezentând-o deficitul în relaţia cu Germania (64,9 miliarde de dolari).
În plus, în 2016 a crescut deficitul balanţei comerciale a SUA pe relaţia cu Mexicul (avans de 4,1% în ritm anual până la 62,3 miliarde de dolari), această ţară fiind ţinta privilegiată a preşedintelui Trump care ameninţă că va introduce taxe vamale pentru produsele care vin din Mexic pentru a plăti construcţia unui zid la frontiera celor două ţări.
Aceste date brute nu ţin însă cont de schimburile de servicii, capitol la care SUA realizează în mod tradiţional un excedent, în 2016 acest excedent fiind de 247,8 miliarde de dolari.
SUA au înregistrat deficite anuale ale balanţei comerciale în ultimele patru decenii. Preşedintele Donald Trump a promis că va modifica politica comercială a SUA, începând cu retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific. De asemenea, Trump vrea să renegocieze Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), semnat în 1994 de SUA, Canada şi Mexic. Economiştii avertizează însă că politicile protecţioniste urmate de administraţia Trump pun în pericol economia americană.