27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Statele UE, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu minimum 80% până în 2019
Statele UE, obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu minimum 80% până în 2019

Statele UE vor fi obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic obişnuite - care sunt cele mai poluante - cu cel puţin 80% până în 2019, conform unor propuneri legislative adoptate miercuri de Parlamentul European (PE). Pentru a atinge acest obiectiv, deputaţii europeni recomandă utilizarea taxelor, a restricţiilor pe piaţă sau chiar a măsurilor de interzicere, se mai arată într-un comunicat emis miercuri, de PE.
Ţintele de reducere a utilizării pungilor de plastic sunt cu 50% până în 2017 şi cu 80% până în 2019.
"Deputaţii au votat astăzi (miercuri - n.r.) pentru a întări în mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite să reducă utilizarea pungilor de plastic şi transformarea lor în deşeuri, mai ales pentru a include ţinte obligatorii de reducere la nivel european, precum şi pentru a include cerinţa ca pungile de plastic să nu fie distribuite gratuit. Aşa cum s-a demonstrat în unele state, reducerea semnificativă a consumului de pungi de plastic este realizabilă printr-o politică coerentă. Eliminarea graduală de pe piaţă a acestor pungi este o soluţie la îndemână la problema deşeurilor de plastic răspândite în mediu", a spus raportorul Margrete Auken, al cărei raport a fost aprobat cu 539 voturi pentru, 51 împotrivă şi 72 abţineri.
Pungile de plastic utilizate pentru a împacheta alimentele de tip fructe, legume şi dulciuri ar trebui astfel înlocuite, până în 2019, cu pungi din hârtie reciclată sau biodegradabile şi cu pungi care ar putea deveni compost. Cerinţele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, mai spun deputaţii europeni.
Deşeurile din pungi de plastic reprezintă o mare problemă de mediu, întrucât poluează mai ales cursurile de apă şi eco-sistemele acvatice.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi