27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Staruri ale muzicii solicită să nu le mai fie folosite piesele fără autorizaţie în campania electorală americană
Staruri ale muzicii solicită să nu le mai fie folosite piesele fără autorizaţie în campania electorală americană

Mai multe staruri ale muzicii au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită în mod solemn ca nici candidaţii republicani şi nici cei democraţi să nu mai folosească în mod neautorizat diferite melodii în scopuri electorale, transmite AFP, citat de Agerpres.
Numeroşi muzicieni şi interpreţi s-au plâns în timpul ultimei campanii prezidenţiale că anumite piese ale lor au fost folosite fără autorizaţie în mitinguri electorale ale lui Donald Trump.
Solicitarea autorizaţiei din partea interpreţilor şi a autorilor "este singurul mod de a vă proteja candidaţii de riscuri juridice şi de o polemică superfluă", conform autorilor scrisorii deschise ce a fost dată publicităţii recent şi a fost transmisă şi celor două partide care domină viaţa politică americană, Republican şi Democrat.
Printre semnatarii scrisorii se numără formaţia The Rolling Stones, care la sfârşitul lunii iunie îl ameninţa pe preşedintele Donald Trump că îl va da în judecată dacă echipa sa de campanie va continua să folosească piesa "You Can't Always Get What You Want" în timpul reuniunilor publice.
"Problema nu este una nouă şi nu este nici legată doar de un anumit partid politic" şi devine de actualitate în fiecare campanie electorală, mai susţin semnatarii scrisorii. Pe lista de semnatari mai apar nume precum Pearl Jam, Sia, Lorde sau R.E.M.
"Faptul că un artist poate fi atras involuntar în politică poate intra în contradicţie cu valorile sale personale şi îi poate introduce în eroare sau îi poate irita pe fanii săi", se mai arată în scrisoarea artiştilor reuniţi sub steagul asociaţiei Artists Rights Alliance, o asociaţie care le apără drepturile.
În afară de membrii The Rolling Stones, s-au mai plâns că le-a fost folosită muzica în scopuri electorale fără a-şi da acordul artişti precum Adele, Neil Young, R.E.M., Pharell Williams, Rihanna, Aerosmith sau Queen.
Dacă doresc să folosească o anumită melodie în campania electorală, candidaţii sau echipele lor electorale pot obţine licenţa necesară din partea societăţilor pentru protecţia drepturilor de autor (aşa cum este Ascap, notează AFP), fără a mai fi nevoie să solicite acceptul direct de la cântăreţii sau formaţiile în cauză.
Chiar şi în acest caz, legislaţia americană prevede posibilitatea unui artist de a solicita ca muzica sa să nu fie folosită, argumentând că oficialii campaniei electorale ar lăsa să se înţeleagă în mod eronat că respectivul artist l-ar sprijini pe un anumit candidat, potrivit Asociaţiei americane a Industriei Înregistrărilor (RIAA), mai notează AFP.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi