27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Speranţa de viaţă în ţările sărace a crescut semnificativ
Speranţa de viaţă în ţările sărace a crescut semnificativ

Speranţa de viaţă a crescut în medie în ţările sărace cu nouă ani între anii 1990 şi 2012, potrivit datelor publicate în statisticile anuale privind sănătatea mondială ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Creşterea medie a speranţei de viaţă la nivel mondial este de şase ani între 1990 şi 2012. Astfel un băiat născut în 2012 poate trăi până la vârsta de 68 de ani şi o fată până la vârsta de 73 de ani, cu şase ani mai mult decât cei care s-au născut în anul 1990.
Cele şase ţări din lume care au înregistrat cele mai mari creşteri ale speranţei de viaţă sunt Liberia (de la 42 de ani la 62 ani), Etiopia (de la 45 la 64 de ani ), Maldive (de la 58 la 77 ani), Cambodgia (de la 54 la 72 ani), Timorul Oriental (de la 50 la 66 ani) şi Rwanda (de la 48 la 65 de ani).
„Unul dintre principalele motive care explică această creştere a speranţei de viaţă este faptul că sunt mai puţini copii care mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani”, a declarat Margaret Chan, director general al OMS.
Un băiat născut în 2012 într-o ţară bogată poate trăi până la 76 de ani, cu 16 ani mai mult decât un băiat născut într-o ţară săracă în acelaşi an.
Diferenţa este şi mai mare la fete. O fată născută în 2012 într-o ţară săracă are o speranţă de viaţă de 63 de ani, în timp ce o fată născută într-o ţară bogată poate trăi până la 82 de ani.
Indiferent de loc, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. În ţările bogate, diferenţa este de şase ani, iar în ţările sărace de 3 ani. Este cazul japonezelor care au cea mai mare speranţă de viaţă din lume (87 de ani), urmate de spanioloaice, elveţience şi singaporeze.
La rândul lor, bărbaţii originari din Islanda, Elveţia şi Australia au cea mai mare speranţă de viaţă, de 81,1 ani, 80,7 ani şi 80,5 ani.
Doctorul Ties Boerma, responsabil al serviciului de statistici în sănătate din cadrul OMS, „în ţările bogate, creşterea speranţei de viaţă se explică prin faptul că mai puţini bărbaţi şi femei mor înainte de 60 de ani în urma unor atacuri sau boli cardiace”. Reducerea consumului de tutun este de asemenea o explicaţie.
Speranţa de viaţă în nouă ţări africane este sub 55 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Este vorba de Angola, Republica Centrafricană, Ciad, Cote d'Ivoire, RD Congo, Lesotho, Mozambic, Nigeria şi Sierra Leone.
Ţările în care bărbaţii trăiesc cel mai mult sunt Islanda, Elveţia, Australia, Israel, Singapore, Noua Zeelandă, Italia, Japonia, Suedia şi Luxemburg. Cele mai longevive femei trăiesc în Japonia, Spania, Elveţia, Singapore, Italia, Franţa, Australia, Coreea de Sud, Luxemburg şi Portugalia.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi